Architecture, Space

Cabin Vindheim

View all 10 Photos

Buried deep in the alpine forest of Lillehammer, Norway, the Cabin Vindheim by Vardehaugen is a contemporary home built to capture the nostalgic beauty of a snowed-in abode. By extending the roof gables completely to the ground, when winter comes around to drop snow on the cabin, it gives the impression that a larger house has been concealed, with only its roof showing. This playful nature is further entwined into the DNA of the minimalist cabin, as the slope of the roof does more than simply paint a pretty picture. It spawns an elegant interior organization of space that causes this small home to feel much larger, thanks to its various uplifts. These pitches also allow for an interesting play of light and shadow within the home, and one window in particular creates an incredible moment for the bedroom; from your bed you are able to witness through it the still of the stars at night, and even observe the majesty of the Aurora Borealis when the sky is clear. That’s quite an image to drift to sleep on. And for the kids (or the kid at heart), the sloped roofs are occupiable space during the winter, offering you a perfect sled ride, or even a ski slope, whenever you desire. Then when winter ends, the cabin seems to transform alongside the landscape, revealing the dark wood of its exterior and brightening the warm finishes of its interior, which are coupled with a tidy modernist aesthetic and a minimal need for furniture. Overall, the Cabin Vindheim is a space that offers both a respite from the cold weather and encourages it, capturing what makes the Norwegian winter such a unique wonderland.

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , , ,
    • House in Kaerumataike

      Architecture

      A house designed with varying ceiling heights and openings that optimize privacy and access to…

    • Blasón

      Architecture

      An industrial building converted into a writer’s home and studio. Spanish architecture firm Burr completed…

    • Villa Apollon

      Architecture

      A minimalist holiday home and separate guest house built on a Greek island. Built on…

    • PS House

      Architecture

      A house with three volumes arranged to follow the slope of a site with gorgeous…

    • Casa Rospigliosi

      Architecture

      A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

    • House of Concrete Experiments

      Architecture

      A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

loader