G House by Lorenzo Guzzini

View all 19 Photos

G House, a 2013 project by architect Lorenzo Guzzini, updates a once-abandoned villa in Como, Italy. The four-story house is a relic of the 19th Century and was once part of a village dating back to the Middle Ages. Thus, the renovations to the property pay homage to its history, being shaped by the owners’ memories of how the house stood in their youth. In restoring the exterior, Guzzini kept with the original aesthetic. His interior renovations, however, are more extensive, alternately modernizing the space and returning it to its former splendor. While the attic walls are redone with new wood, the lower levels were excavated, so as to uncover whole stone walls once smothered in plaster. Where the interior was damaged, Guzzini laid a mix of whole brick and crystal blocks so as to echo the original stone while allowing the passage of light. With the exception of the wood in the attic, the walls are white, opening up the already spacious rooms. The white walls contrast with the dark wood floors, while the lighter wood ceilings strike a middle note. Altogether, the gradient of neutral tones gives a sense of the house being captured in a sepia photograph, an effect which at once historicizes the home and filters it through the age of Instagram.

via – photographs by Valeria Bellora

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • A Modern A Frame Chalet

    Blending airy spaces with striking geometric volumes in a contemporary A frame chalet. Clad in…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

  • Beyond the Blueprint: i29

    i29 is an interior architecture office based in The Netherlands whose work revolves around establishing…

  • A Stunning Stone House Renovation

    Bringing together historical and modern features in a refined design. Located in a building that…

  • Beyond the Blueprint: ArchiPlan Studio

    Italian design and architecture firm ArchiPlan Studio craft their work around careful observation, focused research,…

  • The Chapel of Silence

    Resting quietly among the leafy trees just outside the small Italian town of Botticino is…

Close Cart