La Luge by YH2 Architecture

View all 17 Photos

A luge typically refers to a two-person toboggan, but La Luge is an entirely different story. Designed by YH2 Architecture, a firm in Québec, La Luge is more of a reaction to the chilliness evoked by the winter sport, as well as Canada’s winter. The residence combats the cold with its warm and homey interior, not to mention the indoor sauna and outdoor spa that accounts for a third of the floor plan. Two intersecting volumes, one of light wood and the other dark, create the form of the building. The bedrooms feature the darker walnut wood and guest spaces are raised about two feet higher in elevation, carving the perfect space to keep warm and remove oneself from the cold Canadian air.

A trail of square lights lines the floor of the cedar-clad hallway, providing a glow from below as a softer alternative to more traditional ceiling fixtures. A white cube sits in the center of the living room, the first indication of the at-home spa getaway. Perhaps quite appropriately, the “luge” of La Luge is the long ramp that takes one away from the house and back again into the frosty outdoors.

Pictures ©Francis Pellitier

    string(8) "Kimberly"

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

  • Rock Creek House

    An adaptive-reuse project that transformed a 1920s building into a contemporary home. Boston-based architecture and…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader