Linear House by Architects EAT in Port Phillip Bay

View all 17 Photos

The Linear House designed by Architects Eat is a holiday residence situated on a slight hill in the Mornington Peninsula, Port Phillip Bay, Melbourne, Australia. Sitting prominently on the highest point of the available lot this dwelling conceived as a linear timber pavilion has been positioned lengthwise towards the north in order to take all possible advantages from passive solar exposure.

We call the underlying principle of our design: ‘beads on a string’ (it is a term borrowed from our 2nd year architectural course where we were required to design a linear house). Revisiting this principle produces an architecture of a pathway where journey is spatially defined by a series of unfolding spaces. It also deals with spatial narrative as a combination of the memory of the place where one has just passed through in comparison to the expectation of what might be next. This singular pathway has coincidentally become our solution to avoid having pool fences around the lap pool, by providing a child safe sliding door that encloses the dining room.

Linearity in terms of design and layout is certainly the key element of this charming design, to further accentuate this aspect, the exterior of the house features sliding timber slats screens.

Davide

Davide

Davide was born and raised in the tiny Piemonte town of Biella, world-famous for its textiles and the hometown of Michaelangelo Pistoletto. A life-long passion for design and innovation led Davide to New York City, where he lives with his family. He created Gessato in 2006, and he's been pioneering new communication tools and techniques ever since.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart