Salt House by Brigita Bula Architects

View all 17 Photos

Brigita Bula Architects is an acclaimed architecture company from Riga, Latvia known for its green approach to design processes. Their refined Salt House, located on the shore of a small coastal fishing village of Pāvilosta, Latvia, is a magnificent example of environmentally-responsible and resource-efficient architecture. It was awarded the Latvian National Architecture Award in 2019 for its simplicity, the successful use of materials, and harmony with the surrounding landscape.

Rooted in Latvian heritage and built from local, natural materials, skills, and sustainable technologies, the Salt House is both traditional and contemporary. It is a true green architectural solution that takes into account the climate, landscape, tradition, needs, and budget of the client. The cross-section of the 240-square-meter house is inspired by the original fishermen’s houses prevalent in the area. The interior of the house opens to the full height and width of the building allowing the owners to enjoy the sea view. The alternating layout of open and closed spaces creates a dynamic feeling of openness and intimacy.

Since Pāvilosta has a mild climate and strong wind, the house is built of thick, monolithic, lime-plastered blocks to make the house wind-resistant. This solution provided enough thermal insulation so that the house did not have to be additionally insulated. Having in mind various environmental aspects, Brigita Bula opted for a combined heating system of a heat pump and wood-burning heaters, an air recuperation system, and anti–sun coating on the glass panes. Although natural ventilation is provided through the reclining doors from each room of the house, there is also a ventilation system in the house.

A simple, linear, one-storey house reminiscent of a dune perfectly fits into the surrounding maritime landscape. Its name comes from the natural lime plastering finish on the facades that mimics coarse sea salt in its texture and color. “The house serves as the first dune and catches all the salt carried by the wind.” Brigita Bula explains. The surfaces are left without any decoration exposing the nature of the material. Purity and lack of details are also maintained in the interior, emphasizing the authentic beauty of the construction materials and locally made furniture such as cast concrete furniture and log tables. In that way, harmony is achieved between inside and outside.

Using sustainable materials and construction processes, the skills of local craftsmen, and contemporary technologies, Brigita Bula Architects designed a long-lasting house that leaves a minimal footprint on the environment. The flowerbed in front of the house made from a selection of local plants from the surrounding meadows perfectly rounds up this beautiful, well-thought-out green architectural vision by an award-winning Latvian architecture company. Photographs ©Reinis Hofmanis, Valters Videnieks

    string(17) "Asja Nastasijevic"

Asja

Asja Nastasijevic is an Art Historian and Art Writer living in Paris, France. She holds a MA degree in Art History from the University of Belgrade and an MA in Art & Cultural Management from the University of Turin. Over the years, she worked as an art gallery assistant, art writer, editor, and content creator for various art-related and design-related magazines, galleries, and online marketplaces. When not writing and researching, she leads art history tours in Paris and the Louvre. Her motto is: "Put all you are into the smallest thing you do." It is a verse from a poem by one of her favorite poets Fernando Pessoa.

Tags: , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Sonoma Farmhaus

    A retreat designed for a cycling enthusiast and nature lover. Seattle-based architecture firm SKB Architects…

  • Eulalia Gil

    The recovery and revitalization of an industrial warehouse in Madrid. Completed by experimental architecture firm…

  • Caterpillar Hill House

    A wood-clad home inspired by tree houses. Named Caterpillar Hill, this wood-clad house rises from…

  • The Filter Pavilion

    A space of quiet reflection in the middle of Times Square. Designed by CLB Architects…

  • Art House

    Three volumes arranged around a courtyard in Palo Alto, California. When the owners of a…

  • Cabin Rones

    A cabin with views of a Norwegian fjord. Located on a steep site in Rones,…

  • Brick House with Tower

    A contemporary brick house that celebrates Norwegian masonry traditions. Inspired by the masonry building traditions…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader