Architecture, Interior Design, Space

Concrete Plinth House

View all 28 Photos

Architects

DGN Studio

Location

London, United Kingdom

Year

2022

Photographer

Nick Dearden

A contemporary extension added to a semi-detached Victorian house in London.

Completed by DGN Studio, Concrete Plinth House is an architectural project comprising the renovation of existing living spaces and the creation of an extension. The clients originally tasked the firm with the conversion of their dark kitchen into a bright and welcoming communal space for gatherings with family and friends. Over the course of the project, the young couple decided to also redesign the rest of the house. Located in Hackney, London, the semi-detached Victorian house boasts dark brick walls and two stories. The studio designed new parallel and stepped openings that create a seamless connection between the front door, central spaces, and rear garden. Referencing the clients’ love of concrete, the team designed a partially sunken concrete base that also extends outdoors. Apart from concrete floors, the brutalist-inspired extension features terrazzo surfaces, microcement wall finishes, and oak furniture.

Concrete Plinth House by DGN Studio, kitchen

Above, the studio designed a timber ceiling structure with wooden beams that create a steady rhythm throughout. The wood structure also contains skylights that bring natural light to the kitchen island and dining area. Sash windows with simple oak frames extend the space to the garden. Long, low concrete benches double as shelving when needed. The built-in seating also appears outside, along with steps, retaining walls and plinths made of concrete. The studio used a darker palette on the upper floor, including in one bedroom and the bathroom. Apart from designing a modern bathroom, the team also relocated one window and added a skylight above the bath. Minimalist furniture and lighting along with few decorative items complete the living spaces. Photography © Nick Dearden.

Concrete Plinth House by DGN Studio, kitchen

Concrete Plinth House by DGN Studio, dark grey kitchen cabinet

Tags: , , , , , , ,
    • Casa Olivar

      Architecture

      A minimalist apartment designed with warm and tactile materials. Located in the heart of Madrid,…

    • Villa K

      Architecture

      A sprawling property in Northern Italy, redesigned and expanded with a contemporary extension. Located in…

    • El Aguacate

      Architecture

      An off-grid house designed with interconnected terraces and concentric squares. Built in a pristine natural…

    • House in Usuki

      Architecture

      A wedge-shaped house inspired by a mountainous terrain. Located in a mountainous and hilly landscape…

    • A Lake House In Chile

      Architecture

      A quiet retreat designed to minimize its presence in a natural landscape. Built on a…

    • Around the World

      A sustainable, high-end hotel inspired by the natural beauty of a UNESCO world heritage site…

    • Around the World

      A traditional thatched barn from the 19th century, converted into a cozy retreat. Named Barn…

    • Around the World

      The redesign of a family-owned retreat located right next to the beach. Run since 1977…

loader