San Joaquin Valley Residence by Aidlin Darling Design

View all 15 Photos

In San Joaquin Valley, nothing seems more appropriate than a ranch house sitting on an expanse of just-mown grass, so fresh that the lines of green stretch across the plane. Aidlin Darling Design, in their contemporary interpretation of this traditional building structure, introduces slab walls and heavy elements in adding depth and dimension to the one-story building. The San Joaquin Valley Residence, recipient of the 2012 AIA California Council’s Design Award, features the contrast between the light, transparent glazing and the smooth stone walls and furnishings within its interiors. Natural elements weave in and out of the house, as the view of the greenery outside gets framed by natural the light bouncing off the polished surfaces in the heart of the open-plan home.
Pictures © Matthew Millman Photography

Kimberly

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT’s Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Take me there

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • A Modern A Frame Chalet

    Blending airy spaces with striking geometric volumes in a contemporary A frame chalet. Clad in…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

  • Beyond the Blueprint: i29

    i29 is an interior architecture office based in The Netherlands whose work revolves around establishing…

  • A Stunning Stone House Renovation

    Bringing together historical and modern features in a refined design. Located in a building that…

  • Beyond the Blueprint: ArchiPlan Studio

    Italian design and architecture firm ArchiPlan Studio craft their work around careful observation, focused research,…

  • The Chapel of Silence

    Resting quietly among the leafy trees just outside the small Italian town of Botticino is…

Close Cart