Satisfying Clients with Empathetic Architecture

View all 14 Photos

When approached with the challenge of redesigning a young family’s London home, Scenario Architecture bore in mind that previous renovation plans had been scraped because they “did not suit the client’s needs.” To remedy the lack of empathy that sank previous efforts, the architects tasked themselves with designing around the day-to-day habits of the clients to ensure it would be a house they wanted to live in. This may seem to be a simple enough solution, but it must be emphasized as an achievement that combats a perplexing trend prominent in architecture today in which the architect is viewed as a sole creative force, deaf to the input of his or her client. This egotistical mindset often leads to homes built around what the architect would want in the domicile instead of the actual owner, and often results in unsatisfied occupants. The London E8 home renovation flaunts the faults inherent in this trend in its beautifully crafted and unique solutions to challenges many urban dwellers grapple with in standard design conventions. Situated in an attached row house, one of the main goals was to bring daylight into the structure as much as possible, and at the same time provide green spaces that give the family an oasis in the built cityscape of London. To accomplish this, part of the roof’s section was lowered with glazing on two sides, creating both a rooftop garden (visible from the kitchen and living room) and a more centralized portal for light to enter the space through. This, combined with a stairwell core lets the light creep all the way to the first floor of the home, illuminating where the perimeter windows would scarcely reach. These operations lead to some unusual consequential shapes within the home, which could have made it difficult to find furniture that fit. The solution then was to build in custom furniture (e.g. large bookshelves) where this would have been a problem, leaving the rest of the space flexible around the needs of the occupants. By simply listening to the clients, Scenario Architecture has shown the importance of empathy in design, and in doing so has come to novel solutions to problems that often come with urban architectural projects.

Nathaniel Barlam

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart