Space-Saving Family Home in New Zealand

View all 13 Photos

Built in a suburb of Auckland, New Zealand, this Dorrington Atcheson Architects design is composed of a main house and a smaller storage building. The family home is divided into a central pavilion and two wings, one for the parents’ bedrooms and bathroom and another for the children’s. The pavilion is walled in glass, which brings natural lighting into the kitchen and the lounge below. These highly visible spaces look out over the concrete patio and the lawn so that they are always connected to the outdoor spaces. At the same time, the structure of the interior, which includes materials such as glulam, plywood, aluminum, and concrete, can be seen from outside, lending a sense of design to the holistic experience of the property.

Clad in wood, the wings are more private though no less welcoming. Built-in furnishings and bright accent colors give the bedrooms a sense of contemporary ease. The children’s rooms are a particular stand-out with built-in beds that also function as desks and window seats during the day. Space-conscious yet family-friendly, this design balances resource conservation with everyday usability.

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • Naked Stables Resort

    A two hour trip away from China’s largest city, Shanghai, Moganshan stuns with its magical…

  • Sublime Comporta

    Surrounded by rice fields, umbrella pines, vineyards, and miles of pristine white beaches, Sublime Comporta…

More for you

  • Casa dos Patios

    This charming 18th-century urban villa stands on one of the most picturesque streets of Porto’s…

  • Living Unit By OFIS Architects

    More than just a distinctive structure, Living Unit provides a convenient and versatile shelter or…

  • Gemma Observatory

    Somewhere in central New Hampshire, in a remote area surrounded by trees, a one-of-a-kind building…

  • Kew House By McLaren.Excell Studio

    Part Victorian house, part former stable yard, this beautiful property in London recently underwent a…

Close Cart

Simple Share Buttons