Bringing together historical and modern features in a refined design.

Located in a building that dates back to 1900, this stone house renovation project features original architectural elements alongside modern details. Architect Valentí Albareda collaborated with Masaaki Higashi on the design, while Metric Integra completed the renovation side of the project. Beautifully restored, the triplex celebrates its history in a refined way. Used as a banana store at the beginning of the 20th century in Sant Antoni, Barcelona, the interior boasts charming vaulted ceilings  as well as exposed natural stone and bricks.

The project puts an emphasis on the original details and on the richness of the old, natural materials. Modern furniture and elegant accents complement the rough surfaces. As a result, the apartment has a distinctive character and beauty. A restored stone staircase leads towards the basement. Here, guests discover the heart of the dwelling: a large, open-plan space with two pivoting glass doors that open to an inner patio filled with natural light. As a counterpoint, the upper floor boasts a modern staircase that alternates between wood and iron materials.

Wood flooring as well as wrought iron furniture appear throughout the home, creating a contrast alongside the textured stone walls and glass surfaces. The triplex houses a bathroom, dressing room, and the striking patio space in the basement. The first floor contains a living room and open-plan kitchen, while the second floor features two bedrooms and a bathroom. Skylights brighten the rooms, putting the symphony of textures in this stone house renovation in the best possible light. Photographs© José Hevia.

    string(5) "admin"
Tags: , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader