Architecture, Space

Studio SDS

View all 13 Photos

An artist’s studio designed with a great balance between vernacular and contemporary features.

Built in the town of Bachte-Maria-Leerne, in Deinze, Belgium, Studio SDS is an artist’s studio and office that joins a series of existing volumes. Graux & Baeyens Architecten designed the new structure with a simple silhouette and an exposed brick exterior. Nestled among the other buildings, including a family home, a garage, and the old studio, the new volume has a double-height design that allows Belgian artist Stief Desmet to work on his larger scale sculptures and paintings.

The surrounding structures have grown organically over the years and feature different materials and finishes. The architecture firm used complementing materials for Studio SDS in order to connect the volume to the main house and nearby stables. At the same time, the studio has its own character that combines vernacular features and contemporary design. Designed with a symmetrical floor plan, the studio aims to provide a sense of serenity and calm. It features concrete flooring and white walls as well as vertical gate doors. Made with various widths, the tall and narrow doors provide a convenient solution to move larger artworks.

A corner window frames the views and offers a quiet place for relaxation and nature contemplation. Likewise, the office at the back opens to the surrounding nature. This room also boasts warm wood surfaces with a light color. A small kitchen, shower room, and storage are also included in the layout. Both the studio and office open to a patio and the garden. Photographs© Jeroen Verrecht.

Tags: , , , , ,
    • Green House

      Architecture

      Dating back to the 1960s, this family home was impressively modernized with bright living spaces…

    • The Lighthouse

      Architecture

      A duplex designed with warm materials and organic forms that reference a coastal landscape in…

    • Battery House

      Architecture

      A single family house designed with two areas: a “battery” that contains the main programs…

    • Hécourt Farmhouse

      Architecture

      An old stone farmhouse, transformed into a cozy second home that immerses its residents into…

    • The Big Zip

      Architecture

      A modern cows’ shed designed with spacious areas and a walkway that allows visitors to…

loader