Location

California

Year

2022

Photographer

Fougeron Architecture

The redesign of an existing house built between two hills, above a creek, in a pristine Californian landscape.

Some architectural designs rival even breathtaking landscapes. This project is a perfect example, Named the Suspension House, this home was beautifully remodeled and expanded by San Francisco-based Fougeron Architecture. Built between two California hills, the existing house stood on pillars above a creek. No longer allowed to be built in the state, the architectural design allowed the studio to re-imagine the existing structure with a modernist aesthetic and to deepen its ties with the surrounding nature while respecting strict guidelines. Initially placed on pillars, the house now seems to hover above the water, as the architecture firm inserted a steel frame beneath the original floors. Apart from anchoring the building to the two hillsides, this steel reinforcement also allowed the team to remove the existing columns. As a result, the water can now flow freely beneath the structure.

Glazed walls and terraces that overlook woodland, a waterfall and the creek.

The studio took exceptional care to preserve the integrity of the site. The home straddles the two wooded hills and overlooks a waterfall in the back yard. Following strict local regulations, the house has the same outline of the original building. However, the architects could add a new level. Rotated 90 degrees on top of the lower two levels, the upper floor expands the living spaces. Minimal and transparent, the three stacked volumes maximize the dialogue between the interior and nature. A walkway provides access to the entrance which then leads to the middle level. This floor contains the open-plan living room, kitchen and dining area. Terraces and decks provide a direct view of the creek running below the house.

The lowest floor houses a guest suite with a private terrace. In the upper floor, the firm placed the master bedroom, another bedroom, and a rooftop terrace. Floor-to-ceiling windows immerse the residents in the pristine landscape. The interiors are simple and elegant at the same time. Black and white furniture, concrete surfaces, glass, marble, and wood complement each other and the white finishes of the walls and ceilings. The property also features a new guest house, located separately and finished with black cladding. Photographs © Fougeron Architecture.

Tags: , , , , , , , ,
    • Mud House

      Architecture

      A warm and earthy architectural design. Located about 2.5 hours away from Dehli, in Alwar,…

    • Boundary Point Cabin

      Architecture

      A black cabin designed to disappear into a lakeside woodland in British Columbia. Located at…

    • Ghent House

      Architecture

      Eight black volumes partially built into a hillside with views of the Catskill Mountains. New…

    • Camp Frio

      Architecture

      A family retreat designed with three volumes that enclose a grassy courtyard. Located in the…

    • Marfa Suite

      Architecture

      An extension that takes inspiration from vernacular architecture and a desert landscape. An addition to…

    • Island Cabins

      Architecture

      Two timber cabins designed to be as sustainable and eco-friendly as possible. Located in a…

loader