For this factory remodel, Belgian firm Graux & Baeyens Architects re-imagined the existing vast, square rooms into sinuous curves. This recent remodel in Kortrijk, West Flanders Belgium has been described as “an exercise in filtering light”.
Transforming the silhouette of the space while preserving the existing openness and natural light, Graux & Bayern used cantilevers and lofts to add privacy to living spaces. Undulating curves were introduced throughout, gently separating rooms and creating unusual sight lines, allowing the space to speak for itself.
The new walls were finished in a custom lime technique, and then stained with pigments. The white floors and ceilings maximize the movement of light, allowing it to flow through the space. The interior remains uncluttered, allowing the eye to freely travel vertically, to the double-height ceilings, and horizontally, along the soft edges of the spaces.
The finished factory redesign is slightly reminiscent of art deco, a retro-futuristic vision of a home. The balance of openness with seductive curves and simplicity in design makes this a truly elegant living space.

Photography Luc Roymans

    string(4) "elda"

Elda

Elda Bellone is a very talented Italian architect and industrial designer who’s always been actively involved in studying, investigating and developing innovative approaches to both function and form. Elda is passionate about all the different languages of art, looking for new influences and interchanges she aims to extend and enrich the meaning of the many possibilities to conceive objects, beyond the conventional definitions.

Tags: , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader