The Vallée du Parc Residence

View all 16 Photos

A distinctive house that draws inspiration from iconic architecture and the local landscape.

Nestled in a picturesque valley in the region of Mauricie in Québec, Canada, the Vallée du Parc Residence creates an architectural dialogue with the landscape. The Chevalier Morales Architectes studio has drawn inspiration from both the work of Frank Lloyd Wright and from the local setting for the contemporary design. The dwelling references the visual connection created between indoors and outdoors in the iconic architect’s work. At the same time, geometric elements mirror the landscape in a creative way.

The house has an elongated, horizontal volume. Irregular angles and sloped planes as well as the lack of overhangs give the roof a distinctive appearance. This geometric design interprets the volumes of the surrounding rolling hills. Depending on the viewing angle, the roof seems to change shape and to mirror different parts of the site’s topography. The roof features no overhangs and links to the exterior walls in an almost seamless form. Inside the house, the ceilings’ geometric shapes add visual impact to the living spaces.

The dark cladding features rough wood planks installed at different depths, adding texture and a dynamic quality to the design. Windows that slightly project outwards and curtain walls for the terrace sections also give the house a distinctive character. In a reference to Frank Lloyd Wright’s work, the studio designed several terraces that extend toward the surrounding fields. Alongside the architecture, the terraces create private outdoor spaces which double as gardens. The terraces expand the living spaces while bringing more natural light inside the dwelling.

The spacious interior features six bedrooms, four bathrooms, and two family rooms, with three garage spaces also included. Openings provide sweeping views of rolling hills, meadows, and old barns, firmly linking the contemporary design with its setting. Photographs© Chevalier Morales Architectes.

    string(5) "admin"
Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Sonoma Farmhaus

    A retreat designed for a cycling enthusiast and nature lover. Seattle-based architecture firm SKB Architects…

  • Eulalia Gil

    The recovery and revitalization of an industrial warehouse in Madrid. Completed by experimental architecture firm…

  • Caterpillar Hill House

    A wood-clad home inspired by tree houses. Named Caterpillar Hill, this wood-clad house rises from…

  • The Filter Pavilion

    A space of quiet reflection in the middle of Times Square. Designed by CLB Architects…

  • Art House

    Three volumes arranged around a courtyard in Palo Alto, California. When the owners of a…

  • Cabin Rones

    A cabin with views of a Norwegian fjord. Located on a steep site in Rones,…

  • Brick House with Tower

    A contemporary brick house that celebrates Norwegian masonry traditions. Inspired by the masonry building traditions…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader