Venice Apartment Restoration by act _ romegialli

View all 15 Photos

The interior of this apartment in Venice was restored by the Italian firm act _ romegialli in collaboration with Luigi Guzzardi and Roberto Pescarollo. Located on the ground floor of an apartment building in the Fondamenta di San Giobbe neighborhood, the space was used as a workshop and then temporary housing before being reimagined as a small home. In updating the space, the architects rearranged the internal partitions to foster a sense of continuity among rooms.

The team also bolstered the apartment against flooding with hydraulic engineering and technical infrastructure. In simpler terms, this means they installed concrete floors and flood safety walls with bentonite joints and a removable bayonet crafted from steel sheeting. As a result, there are irregularly shaped concrete steps leading from the historic entrance into the living room. The change in levels makes the entrance feel more special, and provides a variety of places for keeping shoes and decor.

The furnishings such as the built-in bookshelves with an interior window are made of glass and wood. Similarly, the upper section of the walls is whitewashed wood with a rough saw finish. By contrast, the sleek tiles of the kitchen and bathroom are handcrafted ceramic in elaborate black sepia.

Photography by Marcello Mariana

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart