A staggering site in Törnskogen, a small town in Sweden’s Sollentuna, provides a unique architectural challenge as a steep woodland hill among massive boulders. But the architects at The Common Office have conceived a polished and functional solution through Villa Altona, a unique “timber-clad” home that fits right in with its rustic surroundings. Raised 9 meters from street level, the ground floor is only the beginning of this structure that seems to grow just as organically as the trees all around, with a white spiral staircase to connect the two floors at the building’s center. The open-plan layout creates the illusion that “the interior is almost one continuous room,” divided into four small, 2.85 m wide units by large sliding wall partitions. Created with location in mind, the design allows natural light from every direction including a large retractable sky light above the stairs. An “east-west” orientation “marks the border between the two different site characters” so that “to the south a traditional villa garden faces the neighboring houses” and “to the north, east and west the house faces the untouched nature.” And the home is anything but obtrusive; Milled wooden panels stained in a spectrum of shades cover the exterior while its situ-cast concrete foundations ensure a minimal impact on the landscape. The living space is made more beautiful in its simplicity, minimally accented by bare concrete, white walls, and hardwood floors which seem to blend effortlessly with the outdoor scenery. Although Villa Altona is an outstanding example of modern design, the clarity and purity of the nature-inspired treasure are assurance that it will stand the test of time.

    string(13) "Lizzie Wright"

Lizzie

​Lizzie Wright is an aspiring artist and designer with a passion for the written word. While she works on her BFA in Industrial Design at the Rhode Island School of Design (RISD), she spends her (rare) spare time riding around Providence on her trusty Cannondale and drinking lots of coffee. She is especially fascinated by the dichotomy between aesthetic form and function, which has an immense influence on her work. As a lover of the natural world, Lizzie plans to focus on Nature, Culture, and Sustainability Studies to pursue a more efficient future for design. Read more by visiting her website

Tags: ,
    • Wembury Mews House

      Architecture

      A home and studio built on the footprint of an old garage. Architect Russel Jones…

    • House with a Guest Room

      Architecture

      A house designed with three volumes and empty spaces that put the focus on living…

    • Mud House

      Architecture

      A warm and earthy architectural design. Located about 2.5 hours away from Dehli, in Alwar,…

    • The Wilcza for/rest/ Cabins

      Architecture

      Twin cabins inspired by traditional wooden shelters. Architecture firm De.Materia has designed two cabins that…

    • Boundary Point Cabin

      Architecture

      A black cabin designed to disappear into a lakeside woodland in British Columbia. Located at…

    • Ghent House

      Architecture

      Eight black volumes partially built into a hillside with views of the Catskill Mountains. New…

loader