Xeros Residence by Blank Studio

View all 21 Photos

This design studio-private residence takes its name from the Greek word for “dry,” a nod to its Phoenix, Arizona environment. The project by Blank Studio is located at the edge of the city’s grid, where tract homes give way to the unbuilt landscape of the North Phoenix Mountain Preserve. The architects took these surroundings seriously, integrating questions of sustainability into their design process from the beginning. In an effort to reduce energy consumption, the facade treatment responds to solar conditions appropriately on each face, employing opaque cladding on the west facade, which receives scorching afternoon sun, and minimizing solar heat gain while optimizing daylight on the south and east facades, using external mesh shading devices.

The building is organized vertically, with a design studio that occupies two stories – one at ground level, and one subterranean. Above the studio is the private home, which cantilevers out over the garden, in an effort to minimize the building’s footprint. Primarily built of concrete and steel, a limited materials palette is utilized throughout the project. Mesh metal screens are used for shading and to define space at the entry court. Decorative elements such as a water feature and door frames are made of stainless steel, while weathered exposed steel is used for structure and cladding. The landscaping is treated with as much environmental sensitivity as the rest of the house. By making the building footprint as efficient as possible, more land was left open to be planted with native and low-water vegetation.

Images ©Bill Timmerman

    string(7) "Cameron"

Cameron

Cameron is a designer and holds degrees in urban studies and architecture, and has a background in grassroots community involvement for neighborhood improvement and development. Having lived in New York and Buenos Aires, she is a lover of cities and currently lives in Quito, Ecuador. She loves bicycles, fresh juice, and the Andean topography punctuated by volcanoes that characterize Quito’s landscape.

Tags:

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Salt Point Extension

    A sculptural extension designed in a collaboration between architecture firm Reddymade and artist Ai Weiwei….

  • House in the Dunes

    A renovation and thoughtful upgrade of a 1970s Charles Gwathmey house. Designed in the 1970s…

  • House in Odaka

    A modern Japanese house designed with eight connecting volumes. Built at the southern edge of…

  • House Lhotka

    A family home designed with four monolithic volumes arranged around a dining area. Built in…

  • Casa Amapa

    A concrete house built in a secluded forest in Mexico. Inspired by the idea of…

  • Comillas House

    A restored and thoughtfully modernized 19th century house in Spain. Located in the center of…

  • Pearl Beach House

    A concrete house designed with courtyards that open to the sky and the surrounding bushland…

  • The Writer’s Cabin

    A cabin designed with a sculptural bookcase and glazed walls that overlook a garden. Designed…

  • Kyneton House

    A design that celebrates the passing of time and the beauty of light. Designed by…

  • Six Square House

    A modern six-module house in the Hamptons. Located in Bridgehampton, New York, the 3,500 sq…

Take me there

  • Casa Morelli

    A modern retreat built within a restored 16th-century farmhouse in Tuscany. Located in Radda, in…

  • Kalesma Mykonos

    A high-end, modern hotel inspired by traditional architecture from Mykonos, Greece. Located on Mykonos, in…

  • Villa Icaria

    A relaxing retreat built among pine and oak trees on the banks of the Tagus…

loader