The gift of hindsight has lead to countless rebirthings of architectural relics into functioning modern buildings, but has equally lead to the shortsighted destruction of what vestiges are deemed to be “out-fashioned” in their present state. For the architects at Bricolo Falsarella Associati, they found a way to save their project from the latter category history had seemingly filed it into. The Villa S., located near the city of Verona, was constructed in the 1700’s, and since then has undergone many changes of use and occupancy. On part of the villa’s large estate, there were annexes found in the hindsight of the 20th century to be of “low architectural value.” But in the hindsight of hindsight, Bricolo Falsarella saw the potential in their reinvigoration. While the annexes themselves dated back to the 18th century, they had been built on top of during the 1900’s, covering the beautiful river stone with ugly concrete block. When approaching the client’s request to turn this building into a residence, the firm’s first task was to demolish these additions to save the original form. Then, a new addition was created that worked with the old and through a distinction of materials made it clear what was original. These were then tied together through the application of scialbatura (an ancient technique of painting with lime) so from afar the contrast was minimal but up close one could distinguish the historic structure. In working this way, the new and old retain their charms, but come together as a whole to form the new home. As the project sought to make the annexes into a residential space, the architects carefully worked inward from this exterior move, and found novel solutions to update the building into a habitable home, hiding modern features such as sliding windows behind rustic materials. All in all, their careful moves rediscovered a beautiful space history had made undesirable, and turned it into a living testament to the perseverance of well built architecture. Photography Nicolò Galeazzi

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , , , , ,
    • Maison Soeur

      Architecture

      A house from the 1950s thoughtfully transformed into a twin-volume dwelling. Located in the Verdun…

    • The Shingle Residence

      Architecture

      A two-story house designed with offset rectangular volumes and a blend of wood and copper…

    • Torus House

      Architecture

      A brutalist house that “hovers” above a sloping hillside with views of the sea. Built…

    • Pen y Lan Road

      Architecture

      A thoughtfully designed extension that links a Victorian terraced house to a garden. Located in…

    • The House of Mountain Birds

      Architecture

      A vacation home that immerses its residents in a mountainous landscape. Completed by architecture firm…

    • The Clay Retreat

      Architecture

      An eco-conscious family retreat built in a protected area of Hampshire, UK. Nestled in a…

loader