An extension inspired by photography and the flexibility of modern lifestyles.

Named Aperture House, this extension in north London subtly references photography with its ingenious design that optimizes both natural light and different spatial experiences. Local architecture firm Studio McW designed the volume for a couple who wanted to expand their living spaces after the first Covid-19 lockdown. The clients’ brief focused on flexibility. As a result, the studio created a multi-functional space that allows the inhabitants to use the extension for cooking, eating, working, or relaxing. Designed with a pitched roof and light brick walls, the extension complements the main home, an end-of-terrace Edwardian building. Carefully placed openings in the roof, façade, and even furniture maximize access to light and also ensure a connection to the garden.

The studio re-imagined the popular open-plan layout to create flexible living spaces that suit modern living. For example, the dining area converts from a room for family meals or entertaining into a quiet workspace. Solid wood furniture acts as a buffer and divider in the extension. Volumes of dark timber separate different areas without eliminating the connection between different zones. A large cabinet separates the entrance and the dining room. A rectangular opening at the center doubles as an aperture toward the courtyard and as a comfortable reading nook. A pivoting glass door opens the extension to the garden.

The architects designed the openings with deliberately deep as well as angled thresholds. Above the dining table, an off-center skylight in the pyramidal roof floods the space with light. Throughout the interiors, the studio used a minimal palette of brick and wood in warm hues and white plaster. Paired with the careful placement of the apertures, the interiors are bright and welcoming yet also cozy and intimate. Photography© Lorenzo Zandri.

    string(5) "admin"
Tags: , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Caterpillar Hill House

    A wood-clad home inspired by tree houses. Named Caterpillar Hill, this wood-clad house rises from…

  • The Filter Pavilion

    A space of quiet reflection in the middle of Times Square. Designed by CLB Architects…

  • Art House

    Three volumes arranged around a courtyard in Palo Alto, California. When the owners of a…

  • Cabin Rones

    A cabin with views of a Norwegian fjord. Located on a steep site in Rones,…

  • Brick House with Tower

    A contemporary brick house that celebrates Norwegian masonry traditions. Inspired by the masonry building traditions…

  • Gutshof Güldenhof

    A farming complex from the 18th century converted into a multi-functional art center. Located in…

  • The Bellbird Retreat

    An imaginative design that optimizes both safety and access to gorgeous views for a retreat…

  • Low Energy House

    An Edwardian terraced house in London converted into an energy-efficient, sustainable home. Located in Muswell…

Around the world

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

  • Plácido y Grata Hotel

    A boutique hotel located in a restored manor house from the 19th century. After years…

loader