A contemporary take on barn houses.

When designing rustic-style houses, architecture firms often lean towards a more traditional design. Think wooden beams and natural stone walls. For Barnhouse Werkhoven, the RV Architecture studio took a different approach. Distinctly contemporary, this house maintains a barn-like character but complements it with creative, bold touches. Located on the edge of the Dutch village Werkhoven, the building occupies an angled plot of land with a triangular shape. The architects made the most of the area’s challenging form, placing Barnhouse Werkhoven not at the front, but in the middle of the plot, farther away from the street.

The house features a traditional gable roof. Its ridge marks the separation between the private, closed-off areas and the more open living spaces. The former houses the bedrooms and bathroom, while the glazed volume contains the kitchen, dining room, and living room. Outside, a curved element provides a sheltered area while dividing the terrace from the entrance and parking space.

Stepping inside, guests find a stunning open-plan area with extra-high ceilings and minimal supports. The studio optimized the placement of supporting columns to create uninterrupted views and to also give the interior an airy feel. Even the staircase becomes a supporting element, freeing up the space. Likewise, the windows and glazed elements boast no fascias or other detailing for a clean look. Apart from three sliding windows, the glass becomes a part of the construction. Flooded with natural light, the ground floor area offers gorgeous views of the sun-bathed garden and terrace. Photographs© René de Wit.

    string(5) "admin"
Tags:
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader