DUST is an architecture and design practice based in Tucson, Arizona. The two founders, Cade Hayes and Jesús Robles, are both natives of the southwestern US deserts and they have “cultivated an intimacy to the land in which their work is deeply informed by and attuned to, responding to the environment and the senses.” Casa Caldera illustrates this approach through the careful consideration of both the topography of the site and of the region’s history and culture as well as its present social, economical, and political landscape. The house is located in the San Rafael Valley, where the Santa Cruz River has been a crucial part of the region for the past 10,000 years.

The home is designed as a refuge – it sits nestled among vegetation on a small hill, two hours away from Tuscon and just 15 miles north of the US/Mexico border.

The home is designed as a refuge – it sits nestled among vegetation on a small hill, two hours away from Tuscon and just 15 miles north of the US/Mexico border. Both the location of the house and the external materials were chosen to reinforce the sheltered nature of the structure. Hidden from sight, Casa Caldera is built using LavaCrete walls boasting colors and textures that perfectly blend in the natural environment. Inside, the floor plan revolves around a vernacular feature, the Zaguan. This hall divides the two sections of the house, the bedrooms and bathroom on one side, and the living room, dining room, and kitchen on the other. Large bi-folding doors on the two ends of this central space can be closed for security or left open to provide breathtaking views over the valley and distant Patagonia Mountains. These two doors and those separating the living spaces are all designed to be configured throughout the year to suit various purposes: letting the heat from the fireplace to warm the entire home or allowing the cool breeze to flow through the rooms. This home is environmentally-friendly and completely off-grid, as it features a solar system for electricity, minimal LED lighting, a well for water, and a fireplace for warmth during winter. Almost the entire structure is custom made and installed by the studio, from the frames and windows to the doors and walls. The wood used for the Zaguan is reclaimed sassafrass, maintaining the sustainable approach of the build. Photography by Cade Hayes, co-founder of DUST.

    string(5) "admin"
Tags: , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Te Arai Beach House

    A wood-clad house built among sand dunes on a beach in New Zealand. Built at…

  • House in Krkonoše

    A contemporary house designed with pure interiors that remind of a white canvas. Built in…

  • Charred House

    A dark wood extension designed with an oriel window that overlooks a garden. Designed by…

  • The One Stone Tea House

    A Japanese tea house designed as a tree house for a German museum. Japanese architect…

  • Casa ELL

    A concrete house nestled in a natural landscape at the edge of a national park….

  • Uncovered Cabin

    A family retreat designed with exposed timber elements that put a focus on craftsmanship. Designed…

  • Cascina Garbald Studio

    An old farmhouse reconstructed as a studio with brutalist interiors. Built at the edge of…

  • Mgf House

    A dwelling from the 17th-century renovated into a modern apartment with an antique heart. Located…

Take me there

  • The Aman Kyoto Hotel

    A high-end hotel that draws inspiration from traditional Japanese inns. Nestled in a private garden…

  • The Dexamenes Seaside Hotel

    An abandoned winery converted into a high-end hotel. Located on a pristine beach in the…

loader