CHRISTMAS IN JULY | COMING SOON | VIEW DEALS

A Complete Transformation of an Old French Railway

View all 13 Photos

Industrial elements artfully embedded into the French countryside invite hikers and cyclists to explore the landscape.

Completed by Oslo-based Reiulf Ramstad Architects (RRA) in a collaboration with Parenthèse Paysage, Chemin des Carrières, or the Quarries’ Track, reclaims an abandoned railway with architectural elements arranged in an artistic composition. The project repurposes the old site of the Rosheim-St Nabor railway in Alsace, France, and brings it back to life. Measuring 11km, the new path follows the old railway and undulates across the French countryside. Chemin des Carrières invites both hikers and cyclists to discover the landscape in a refreshing way.

The studio designed several Corten steel elements for the installation, all of them creating a story that celebrates the beautiful features of the landscape in five chapters. Arranged in a sequence among rolling hills, these parts highlight specific areas of the trail, some of them previously forgotten. Each element has its own name and represents a different chapter in the Chemin des Carrières story.

Ottrott marks the site of the old railway station, while Leonardsau becomes a gate that leads into the woods. Boersch’s design represents water and it also features an amphitheater-like space. Rosheim boasts circular forms with built-in seating, providing the perfect place to relax and admire the setting. Finally, Saint-Nabor is a striking landmark with ribbons of steel that twist and turn across a steep slope; a section that leads visitors to the clover leaf-shaped viewing platform, at the pathway’s highest point. Paying homage to the industrial past of the railway line and nearby quarry, the installation links two eras while providing a thoughtful way to discover the landscape and its history. Photographs© Florent Michel – 11h45.

    string(5) "admin"

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Snøhetta’s Path of Perspectives

    Nestled in a mountain landscape, these architectural elements encourage nature contemplation and relaxation. Celebrated design…

  • Ravine House

    A single-story, rectangular house thoughtfully nestled in a natural landscape. Built in a beautiful area…

  • The AgriNesture House

    A Vietnamese house design that allows inhabitants to cultivate their own food. Located in the…

  • Hidden House

    A contemporary steel pavilion designed as an extension to a timber-clad house from the early…

  • Ikegami House

    A minimalist Japanese house with windows that offer mountain views from any room. Built at…

  • House V

    A gabled roof house that celebrates the vernacular architecture of a rural area in Slovakia….

  • House in Avandaro

    A weekend home that blends into a natural landscape with rectilinear volumes made of brick,…

  • Cabin in Malalcahuello

    A dark metal and wood cabin nestled in a beautiful natural landscape in Chile. Built…

  • Atelier Villa

    A minimalist dwelling nestled in a lush jungle setting. Part of the larger Art Villas…

  • Valkenberg Estate

    A family home designed to resonate with a natural landscape in different ways. Built in…

Take me there

  • Escondido Oaxaca

    A contemporary hotel that pays homage to Oaxaca’s traditions and artisans. A popular travel destination,…

loader