The Climber’s Refuge

View all 15 Photos

A contemporary chalet designed to create a dialogue with a breathtaking landscape in the Italian Alps.

Built in the Breuil-Cervinia Alpine resort, Climber’s Refuge has a sustainable design that also pays homage to the mountain landscape. LCA Architetti designed the contemporary mountain chalet for a young couple who wanted to build a cozy, sustainable retreat at the foot of the Matterhorn, or Cervino mountain. The chalet boasts an inverted W-shaped roof that celebrates the features of the surrounding mountain peaks. The placement of the windows and the exterior’s design differ depending on the orientation and the interior functions. For example, the south side boasts large windows on the top floor that open to spectacular views. On the northwest facade, the studio designed closed walls that shelter the chalet from harsh Alpine winds. By contrast, the east facade features a large loggia.

Made of dry stone, the base provides a solid foundation for the prefabricated wooden structure. This stone base houses a three-bedroom apartment as well as ski storage, a garage, and a technical room. The entrance on the north side offers access to the first level. Beyond a small living room that also doubles as an entrance hall, guests find a spa with a whirlpool tub, a sauna with a Turkish bath, and a relaxation room. This wellness area opens to a garden and a stone-paved solarium. On the upper floor, the four bedrooms have large windows that frame the views.

Finally, the top floor houses the main social areas: the kitchen, dining room, and living room. A large fireplace with a stone base, iron chimney, and glass walls creates a cozy atmosphere, especially on snowy days. Large openings offer access to breathtaking vistas of the Alps and the valley below. The studio used sustainable materials for this project to reduce the chalet’ carbon footprint, from wood to locally sourced stone. Photography© Simone Bossi.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Sonoma Farmhaus

    A retreat designed for a cycling enthusiast and nature lover. Seattle-based architecture firm SKB Architects…

  • Eulalia Gil

    The recovery and revitalization of an industrial warehouse in Madrid. Completed by experimental architecture firm…

  • Caterpillar Hill House

    A wood-clad home inspired by tree houses. Named Caterpillar Hill, this wood-clad house rises from…

  • The Filter Pavilion

    A space of quiet reflection in the middle of Times Square. Designed by CLB Architects…

  • Art House

    Three volumes arranged around a courtyard in Palo Alto, California. When the owners of a…

  • Cabin Rones

    A cabin with views of a Norwegian fjord. Located on a steep site in Rones,…

  • Brick House with Tower

    A contemporary brick house that celebrates Norwegian masonry traditions. Inspired by the masonry building traditions…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader