Courtyard House By De Rosee Sa Architecture Studio

View all 19 Photos

When the owners of this plot of land bought it, they simply wanted to prevent the site from being overdeveloped, as their home was located across the road. Soon, they realized the potential of the space and hired London-based De Rosee Sa architecture studio to build a new two-bedroom home. But the project came with a couple of challenges. Located on a former timber storage yard, the Courtyard House sits between rear terraced gardens and a row of garages. Strict planning regulations prevented the architects from expanding the structure horizontally, with new windows also forbidden for the boundary walls.

The team solved these issues by designing the house with a new basement level, adding skylights and connecting the living spaces to three courtyards. And the result? A bright, welcoming and relaxing home that looks more like a mountain or seaside retreat than a London house.
As firm director Max de Rosee explains, “We wanted to contrast the crisp white walls and ceiling with some strong materials so we spent a considerable amount of time considering the detail of the western red cedar battens and granite setts in the courtyard surfaces. The most satisfying aspects of the project is the top light that pours into the interiors and the long views through the courtyards. Once inside, you forget that this house is in London.”

Apart from the immaculate white walls and the warm solid wood surfaces which soften the minimalist design, the dwelling also features large Crittal style steel and glass doors. They blur the line between the interior and the outdoor living spaces, making sunlight a part of the décor. So it’s no wonder that the clients sold their home and moved into the Courtyard House. We would have done the same. Photography © Alex James.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart