Architecture, Space

House AJ

View all 15 Photos

A T-shaped house with two volumes that create a sheltered garden.

Built on the outskirts of Bassano del Grappa, Italy, House AJ keeps private and open spaces in balance. Architecture firm Didonè Comacchio Architects designed the dwelling with two volumes that create a T-shape and thus a sheltered garden at the back of the property. Existing trees surround the house and partly hide the dark pitched roof. Entering from the road to the north, guests pass through a gate before uncovering what seems like a closed, opaque building. A large concrete wall leads to the entrance and then to the open-plan living area. A double-height section creates the feeling of extra space, while a corner window frames views of the garden towards the south.

Inside the home, the studio optimized the available space with compact furniture and practical storage spaces. For example, the dining area features a wooden table and dining chairs as well as a large shelving unit that covers an entire wall. The studio used simple materials and a limited color palette throughout the house; apart from white walls and concrete surfaces, the interiors also feature wooden flooring and furniture. Outside, the inhabitants have access to a covered terrace. Here, lounge chairs offer a comfortable way to relax while admiring the garden. Photography by Simone Bossi.

Tags: , , , ,
    • Green House

      Architecture

      Dating back to the 1960s, this family home was impressively modernized with bright living spaces…

    • The Lighthouse

      Architecture

      A duplex designed with warm materials and organic forms that reference a coastal landscape in…

    • Battery House

      Architecture

      A single family house designed with two areas: a “battery” that contains the main programs…

    • Hécourt Farmhouse

      Architecture

      An old stone farmhouse, transformed into a cozy second home that immerses its residents into…

    • The Big Zip

      Architecture

      A modern cows’ shed designed with spacious areas and a walkway that allows visitors to…

loader