Tierney Haines Architects takes the premise of a courtyard as inspiration for House in Blacksod Bay, projecting the original idea – both internally and externally – onto a homey, intimate setting on a local farm in Mayo, Ireland. All programmatic elements of the stone-clad building revolve around the kitchen, an internal “courtyard” forming a central hub for the family. Guest bedrooms are pushed to the extremities to encourage human presence in the central space. A palette of neutral tones from earthy textures including sandstone, lime, and linen defers to the green grass and blue sky outside, encouraging use of the outdoor courtyard framed by the cluster of adjacent buildings. Photographs © Stephen Tierney

Tags: , , , , , , , , , , ,
    • Brook Green House Extension

      Architecture

      A two-story extension with a floating staircase and double-height ceilings. Architecture and interior design practice…

    • Flatiron Penthouse

      Architecture

      A redesigned apartment located in a historic department store building in Manhattan. Located on 5th…

    • Void House

      Architecture

      A house transformed with re-inhabited voids and a closer connection to nature. Located at the…

    • Wembury Mews House

      Architecture

      A home and studio built on the footprint of an old garage. Architect Russel Jones…

    • The Te Pae Lifeguard Tower

      Architecture

      A black concrete lifeguard tower designed with a finish and shape that reference the surrounding…

    • House with a Guest Room

      Architecture

      A house designed with three volumes and empty spaces that put the focus on living…

loader