La Juanita Beach House

View all 18 Photos

A black beach house with two wooden volumes connected by a light-filled space.

Located in a forested area in La Juanita, in the José Ignacio resort, Uruguay, this beach retreat optimizes comfort while preserving the integrity of the natural landscape. Designed in a collaboration between the Fram arquitectos firm and designer Delfina Riverti, La Juanita black beach house has a contemporary design that draws inspiration from tradition. The two volumes boast black cladding with horizontal planks. Vertical hardwood elements with a lighter brown color punctuate the exterior, giving the house a distinctive character while also providing extra stability.

The sloped terrain led the team to design an elevated dwelling which rises above the maximum height of the site. As a result, the project emphasizes the preservation of the land but also optimizes the views. The dwelling comprises two volumes. The one oriented towards the street to the north houses the common areas, including the kitchen and living room. However, the taller, two-story volume overlooks the ocean panorama to the south. This area of the house contains the more private sleeping spaces and the bathrooms.

A central area flooded with natural light connects the two volumes while also separating the common and the private areas. In the lower volume, the windows offer glimpses of the surrounding trees and lush vegetation, while in the upper floor bedroom they provide views of the ocean. Throughout this black beach house, the team used wood almost exclusively. Both the diversity of the wood surfaces and the many windows that frame the landscape highlight the beauty of nature. Photographs© Fernando Schapochnik.

    string(5) "admin"
Tags: ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

  • Rock Creek House

    An adaptive-reuse project that transformed a 1920s building into a contemporary home. Boston-based architecture and…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader