La Petite Soeur Cottage

View all 16 Photos

A contemporary extension that complements a traditional wood house.

Located near Lake Ouareau, close to the town of Saint-Donat, Quebec, this traditional family house has recently welcomed a new member to the family. La Petite Soeur (The Little Sister) is a contemporary extension that perfectly complements the main dwelling, a historical house with wooden cladding. The owners hired ACDF Architecture to expand their living spaces and create a new volume for their extended family. The cottage features an angular silhouette with clean lines and a bright white finish, on top of a concrete pedestal.

To integrate the extension into the setting, the architects used whitewashed wood cladding. This bright exterior blends into the landscape while also referencing countryside barns. The ground floor features an open-plan area with large windows that overlook the lake. A master bedroom on a lower level makes the most of the descending topography and receives an abundance of natural light. Throughout the extension, the studio used materials with rich textures and finishes. Polished concrete floors complement natural wood surfaces, while black slatted wood adds contrast to the interior.

The main living space features a central fireplace as well as a gaming table. This area offers the perfect setting for relaxed play and family time. Built-in benches provide a comfortable lounge space, while concealed storage areas keep accessories hidden from sight. A glass and steel corridor connects the main house to the cottage. An oak frame directs the view from the extension to the rustic decor of the original dwelling. The bridge also provides a sheltered space to admire the landscape. As the corridor links the kitchen to the extension’s living room, the members of the large family remain connected even when they’re in different buildings. Photographs© Adrien Williams.

    string(5) "admin"
Tags: , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Casa Rospigliosi

    A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

  • House of Concrete Experiments

    A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

  • House in Nango

    A minimalist house with a large sloping roof that covers indoor and outdoor areas. Located…

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader