Architects

Mwworks

Location

Seabeck, Washington

Year

2015

Photographer

Andrew Pogue

A compact cabin that maximizes its connection to nature.

Surrounded by a dense forest in Seabeck, Washington, Little House is the epitome of a slow living cabin. The owners hired the mwworks architecture firm to design their ideal retreat in nature on a small budget and within a limited footprint. Built on an existing foundation which measures 20 feet square, the structure is compact and minimal. The architects made the most of the challenging footprint, creating a beautiful dwelling which measures 1,140-square-foot. The simple design minimizes cost as well as the building’s impact on the land. At the same time, it brings contemporary architecture into the woodland in a refined way.

© Andrew Pogue

Nestled among the trees on a bluff which overlooks both Hood Canal and Dabob Bay, the modern wood cabin is an ideal getaway from urban living. The box-like volume features dark cladding and large openings that link the interior to the landscape. On the north and west elevations, Little House provides views of the surrounding nature and the bay beyond. By contrast, the south and east elevations feature a mostly solid design to create a barrier between the living spaces and driveway as well as any neighboring houses. Stepping inside, visitors find a bright and open space. While the exterior boasts black cedar cladding and blackened cement infill panels, the interior features light MDF panels and pine plywood surfaces.

© Andrew Pogue

The cabin’s small footprint influenced the entire design process. Keeping a focus on essentials, the team created a comfortable living space. Apart from a fireplace in the center, the cabin features minimal furniture and understated accessories. Natural light floods the rooms via large windows that also offer sweeping views of the surroundings. Skylights above the bed and shower area offer a glimpse at the night’s sky. Outside, the terrace extends toward the landscape and links the modern wood cabin to the trail system which reaches down to the edge of the water. For this project, mwworks has also collaborated with interior design studio Avery Cox Design and landscape architect Johnson Southerland. Photographs© Andrew Pogue.

© Andrew Pogue
© Andrew Pogue
© Andrew Pogue
© Andrew Pogue
© Andrew Pogue
© Andrew Pogue
Tags: , , , , ,
    • Schreber House

      Architecture

      An imaginative take on traditional brick houses and extensions. Located in Aachen, Germany, this brick…

    • House in Aarau

      Architecture

      A house designed with stacked black volumes and light interiors. Completed by architecture firm Gautschi…

    • Itamonte Garage

      Architecture

      An old garage transformed into a living space with room for a small craft brewery….

    • Achioté Costa Rica

      Architecture

      Two rammed earth villas inspired by nature and yin and yang energies. Designed as a…

    • The Brixen Public Library

      Architecture

      A contemporary building inspired by symbiotic relationships and nature. Following the completion of the Music…

    • Around the World

      A villa inspired by the beauty of nature and slow living principles. London-based, architectural studio…

    • Around the World

      A sustainable, high-end hotel inspired by the natural beauty of a UNESCO world heritage site…

    • Around the World

      A traditional thatched barn from the 19th century, converted into a cozy retreat. Named Barn…

loader