A Modern Outdoor Playhouse

View all 9 Photos

The classic children’s playhouse gets a Scandinavian-style makeover.

Designed by UK-based architecture and design studio KOTO, this modern outdoor playhouse celebrates Nordic design principles, openness to nature, and quality play time. The design draws inspiration from the Scandinavian aesthetic and the elegant simplicity of wooden cabins. The playhouse’s name Ilo means “joy” in Finnish and refers to moments spent with family in the middle of nature. The structure has a geometric design, with an open side that exposes the interior to the landscape completely. However, the other three walls provide plenty of privacy to allow kids to enjoy their own world as they play.

The mono pitched volume features locally sourced larch wood and recycled, hard-wearing flooring. Narrow windows maintain the cozy, sheltered feel of the space intact while also providing access to views. The interior can easily house a storage unit for toys as well as cushions to make this modern outdoor playhouse even more welcoming. Handcrafted in the UK, Ilo offers the perfect blend of Scandinavian design, comfort, and fun. At the same time, the design provides the perfect opportunity for members of a family to spend some quality time together and to connect with nature. Photographs© Tracey Hosey.

    string(5) "admin"
Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • 81 Trans-(parent) House

    A contemporary house in Bangkok designed with a central courtyard. Built in a quiet residential…

  • Wanaka Wedge House

    A contemporary, wedge-shaped volume nestled in a dramatic landscape in New Zealand. Based in Omaha,…

  • The Morro Chico Ranch

    A small farmstead inspired by vernacular architecture and the Patagonian landscape. Completed by Buenos Aires…

  • Casa Cosmos

    A concrete and wood house designed with external columns and a roof terrace. Built in…

  • Ruxton Rise Residence

    An understated architectural design that provides a tranquil backdrop for slow living. Melbourne-based Studiofour completed…

  • The Climber’s Refuge

    A contemporary chalet designed to create a dialogue with a breathtaking landscape in the Italian…

  • Studio Nencini

    A reclaimed brick extension designed for a house from the 1860s. Completed by London-based architecture…

  • Missionsstrasse House

    An outbuilding from the 1880s transformed into a modern family home. Located close to Basel’s…

  • Maidla Nature Villa

    A wooden cabin nestled among birch trees in a wetland. Part of the Maidla Nature…

  • Dutchess County Studio

    Three black brick volumes that offer access to different views. Built in a pastoral setting…

Take me there

  • The Casona Sforza Hotel

    A new boutique hotel inspired by tradition, harmonious reflection, and nature. Designed by Mexican architect…

  • The Kiro Hiroshima Hotel

    A former hospital transformed into a modern hotel. Located in the center of Hiroshima, Japan,…

  • Numeroventi

    An art residency program in the center of Florence. Founded by Martino di Napoli Rampolla…

  • The Aman Kyoto Hotel

    A high-end hotel that draws inspiration from traditional Japanese inns. Nestled in a private garden…

loader