North Vancouver House Renovation

View all 11 Photos

In North Vancouver, Canadian architects Scott & Scott have breathed new life into an aging mid-century home. Stripping away almost all of the 1950s décor and ornamentation, the firm has brought the home into the 21st century with a minimalist aesthetic more in touch with the wonderful surrounding landscape. The style of the home recalls the simplicity of a Japanese domicile, with large windows letting natural light flood the space and slight elevation shifts in the flooring (a step up here or there). The home is embedded with a subtlety; a lightness that invites you in with all the politeness one would expect from a Canuck. And while minimalist may be the best way to describe the contours of the house, don’t think for a second that this translates to a prudent renovation. One entering the home will be immediately drawn to the new centerpiece of the residency; a solid marble countertop in the kitchen. This piece was handpicked by the owners and milled specifically for this project, embedding the seemingly bare sensibilities of the space with personal warmth. And while you are stunned by this feat, the house will continue to surprise with a wonderful array of textures throughout, including incredible wood grains on some of the interior walls and the ceiling assemblages and a polished concrete floor. But the countertop and sink draws one back like a magnet, as it’s just so immaculate; given a lightness thanks to the wood supporting structure underneath that impossibly seems to hold the 800 kg (1700 lbs.) of the marble. More could be said about the rest of the renovation, but it’s simply absurd to try and top such a lovely countertop. It ties the whole room, and by extension the whole home, together in a fresh new way. Images courtesy of Scott & Scott

Nathaniel Barlam

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Musico Iturbi Apartment

    An abandoned apartment becomes a home filled with character. Located in the heart of Valencia,…

  • Bedded Köfererhof

    A concrete monolith integrated into a bucolic landscape. Located in Neustift, in South Tyrol, Italy,…

  • Mökki Santara House

    A modern take on the Finnish summer cottage. Nestled among the trees in a forest…

  • Cabin On A Rock

    An angular cabin surrounded by nature. Located in New Hampshire’s White Mountains area, this angular…

  • A Raw Concrete House

    Contemporary design that echoes rural architecture. Built among the ‘lanes’, the streets running perpendicular to…

  • Springingstream Guesthouse

    An abandoned rural house transformed into a guesthouse that honors local architecture and nature. Set…

  • House in Tschengla

    A second home, built in a breathtaking landscape. The Tschengla plateau in Western Austria beckons…

  • The Prefab Casa Montaña

    A design that allows the assembly of a new home in a few hours. Signaling…

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

Close Cart