The charming Park Corner Barn has an interesting history. It was built in the late 17th century in a wooded farmland in South East England, modified with a Victorian extension in 1864, and completely re-structured in 1997 to create multiple rooms. The current owners hired the London-based McLaren.Excell architecture practice to convert the structure back to its original form and build a modern home. Since the barn was divided into numerous smaller areas, the studio had to remove structural walls, floor and beams and implement a complex system of hidden steel work and timber framing. The new interior is made of two main areas. On the South end, the open plan kitchen and double height ceiling in the living room create an airy space bathed in natural light. On the North end, four bedrooms were removed to build a spacious library and music listening room filled with thousands of books and vinyl records. The first floor bedrooms can be accessed via a moveable staircase.

The new living space also allowed for the addition of striking, large-scale features, from the oversized doors, white oak columns and beams to the fireplace and chimney made of massive limestone blocks and the black steel staircase which boasts a textured finish. The materials and color palette are maintained understated throughout, to enhance the calm ambience and the refined contemporary style of the barn. White-oiled oak, Bath limestone, exposed brick, Italian basalt, and natural fiber rugs create a minimalist and natural décor that lets the original character of the barn shine through. Photography by Hannah Taylor and McLaren.Excell.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Bivouac Zoran Simic Cabin

    A mountain refuge designed to offer shelter as well as access to stunning views. Built…

  • The Voxel Quarantine Cabin

    A cabin prototype that proposes a green architectural solution for cities. Designed and built by…

  • Casa Trevo

    A contemporary concrete house designed with three circular patios. Located in Aroeira, just south of…

  • 81 Trans-(parent) House

    A contemporary house in Bangkok designed with a central courtyard. Built in a quiet residential…

  • Wanaka Wedge House

    A contemporary, wedge-shaped volume nestled in a dramatic landscape in New Zealand. Based in Omaha,…

  • The Morro Chico Ranch

    A small farmstead inspired by vernacular architecture and the Patagonian landscape. Completed by Buenos Aires…

  • Casa Cosmos

    A concrete and wood house designed with external columns and a roof terrace. Built in…

  • Ruxton Rise Residence

    An understated architectural design that provides a tranquil backdrop for slow living. Melbourne-based Studiofour completed…

  • The Climber’s Refuge

    A contemporary chalet designed to create a dialogue with a breathtaking landscape in the Italian…

  • Studio Nencini

    A reclaimed brick extension designed for a house from the 1860s. Completed by London-based architecture…

Take me there

  • The Casona Sforza Hotel

    A new boutique hotel inspired by tradition, harmonious reflection, and nature. Designed by Mexican architect…

  • The Kiro Hiroshima Hotel

    A former hospital transformed into a modern hotel. Located in the center of Hiroshima, Japan,…

  • Numeroventi

    An art residency program in the center of Florence. Founded by Martino di Napoli Rampolla…

  • The Aman Kyoto Hotel

    A high-end hotel that draws inspiration from traditional Japanese inns. Nestled in a private garden…

loader