Pink House By Mezzo Atelier

View all 24 Photos

A stable built at the beginning of the 20th century becomes a contemporary guesthouse.

Built one hundred years ago on the São Miguel island in the Azore, this building recently underwent a complete transformation. Designed by the Italian architecture practice Mezzo Atelier, the stable conversion project keeps the rustic character of the old building intact. At the same time, Pink House has a refined contemporary design, welcoming its guests into a comfortable and elegant space.

The studio expanded the building’s footprint with a one-story extension, effectively converting the stable into two guesthouses. The building now features new openings, carefully added both the stable and to the natural stone wall. References to vernacular architecture abound throughout this stable conversion, from the bright pink color of the outer walls to the addition of exterior stairs that connect the interior to terraces. Inside, the architects used traditional whitened wood surfaces as well as ochre for the kitchen and interior shades in the bedrooms, a color usually used on the island on window and door frames.

The main house has two levels. On the ground floor, a split-level socializing area provides access to bedrooms, a service area, and outdoor spaces. A wooden staircase leads upstairs to the common room. Here, the old timber beams stand out against the bright white walls. A double-height ceiling and open-plan design give this space an airy feel, while the ochre kitchen adds a pop of color to the understated décor. Custom furniture with a subtle design helps to create a laid-back atmosphere, allowing the beauty of nature to have a more prominent presence in the interior. Locally grown Japanese cedar was used in Pink House for both the construction stage and to make furniture, while old pine and acacia wood beams found on site were transformed into custom-made tables. Photographs© Fernando Guerra courtesy of Mezzo Atelier.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • The Soori Bali Resort

    A tranquil resort in Bali with private beach. Built on the south-western coast of Bali,…

  • Villa Castelluccio

    A 1920s countryside villa transformed into a gorgeous retreat. Nestled among old olive trees in…

  • The Sacromonte Landscape Hotel

    Prefab guests suites designed to offer an immersive hotel experience. Built on a vineyard plot…

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(206899)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • The Centennial

    A thoughtfully designed house extension that features a play on contrasts. Designed by Canadian firm…

  • House for L&D

    An elegant extension and interior redesign focused on welcoming nature inside living spaces. Located in…

  • Palomba House

    A beautiful house that offers both complete privacy and a connection to nature. Located in…

  • Pleated House

    A house extension designed with a distinctive folded roof. Located in Highett in Victoria, Australia,…

  • GR House By Paulo Martins

    A contemporary house design that focuses on privacy and creating serene interior spaces. Designed by…

  • The Shaw Mesa Residence

    A dark wood house that overlooks the Rockies in a breathtaking landscape in Idaho. Built…

  • The Black House

    A compact wood house that maximizes comfort with an ingenious layout. Built alongside a family…

  • Résidence Le Nid

    A contemporary house filled with the magic of a breathtaking landscape. Located in Cap-aux-Corbeaux, Québec,…

  • Tiny Holiday Home

    A minimalist design that shows the potential of tiny houses. Built in a serene landscape…

  • The Butterfly House

    A stunning three-pavilion retreat inspired by nature. Designed as a serene retreat where the clients…