A reclaimed brick extension designed for a house from the 1860s.

Completed by London-based architecture studio Alder Brisco, this new studio extension complements a house that dates back to the 1860s. The clients, illustrator and educator Peter Nencini and his partner, designer-maker Sally Nencini, asked the architecture firm to design a new volume that could house both creative work spaces and a family kitchen. Located in Norwich, in the Newmarket Road Conservation Area, the original house has a beautiful Suffolk White brick façade and Norfolk Red brick walls on the rear elevation. The architects used similar, reclaimed materials for the extension. The brick walls match the two colors of the original house and the Victorian brick garden wall. At the top, a band of windows with white wood frames is the only visible section from the road.

The interior of the extension comprises a creative studio space and a family kitchen with a dining space. To create a dialogue between the two areas, the architecture firm cleared some partitions and internal walls. However, the team also ensured that the new staircase allows the work and kitchen spaces to feel independent from one another. Windows on the rear façade and side wall bring natural light deep inside the new volume. At the same time, the openings offer great views of the garden. On the mezzanine level, the clients also have access to a quiet and bright library. Inspired by Margarete Schutte-Lihotzky’s Frankfurt kitchen designed in the 1920s, the extension kitchen cabinets combine function with elegant simplicity. Finally, Peter Nencini has designed a bespoke storage system and shelving along with studio work surfaces for the extension. Photographs© Nick Dearden.

    string(5) "admin"
Tags: , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Casa en El Torón

    A contemporary house built in a nature reserve in Mexico. Built with great respect for…

  • Casa P

    A villa from the 1980s refurbished with modern living spaces and sand-textured concrete walls. Located…

  • Hale Mau’u

    A vacation house built in a tranquil natural landscape in Hawaii. Located on Hawaii’s Big…

  • The MV Chalet

    An old mountain chalet redesigned with new interiors and subtle extensions. Located in Madesimo, in…

  • Casa Octavia

    A minimalist boutique hotel that embodies the values of fashion brand Casa Octavia. Created in…

  • House in Puertecillo

    A contemporary wood house nestled between a forest and the sea in Chile. Built in…

  • Barwon Heads House

    A run-down cottage transformed into a gorgeous modern home. Located in Barwon Heads, Australia, this…

  • Forest House

    A steel and wood house nestled in a forest near Lake Tahoe. Located in Truckee,…

  • Villa RA

    A minimalist house nestled in a coastal landscape in Calabria, Italy. Designed by Italy and…

  • Divine House

    A wooden house designed with black cladding and white oak surfaces throughout the interior. Inspired…

  • Bivouac Zoran Simic Cabin

    A mountain refuge designed to offer shelter as well as access to stunning views. Built…

Take me there

  • The Casona Sforza Hotel

    A new boutique hotel inspired by tradition, harmonious reflection, and nature. Designed by Mexican architect…

  • The Kiro Hiroshima Hotel

    A former hospital transformed into a modern hotel. Located in the center of Hiroshima, Japan,…

  • Numeroventi

    An art residency program in the center of Florence. Founded by Martino di Napoli Rampolla…

loader