Sustainable Hillside Home Renovation in Dornbirn, Austria

View all 17 Photos

Originally built in 1961, this Austrian home was extensively renovated by Jochen Specht to accommodate the clients’ growing family. Called Haus Hohlen, the updated space is expanded and enveloped within a frame of glass and black aluminum. The light materials give the house a facade that’s more contemporary and receptive to passive energy. Opening the home up to natural lighting and views as well, the mosaic of glazed glass windows offers clear sightlines of the land, the rhine delta, and the city of Dornbirn below.

The home stands on a concrete foundation with a ground floor entrance and a wood storage nook. Leading to the entry point, a slender metal stair is raised just above the gravely plot, serving as a soft landing.

Inside, the concrete floors are much like before; the architects only needed to sand the existing screed. The new outer layer features walls and ceilings lined with naturally finished wood for permeable insulation. The interior walls are opened up with cutout windows and doorways, so that light penetrates even these pre-existing spaces. Where there are no walls along the stairwell, there is a transparent barrier of black diamond mesh netting. In this passive home, sunlight provides considerable warmth throughout most of the day, though there is also a geothermal heat pump to provide additional energy.

Photography by Adolf Bereuter

    string(5) "Holly"

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Tags: , , , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • The Hoof Cafe

    A brutalist, minimalist interior that references equestrian architecture. Dubai-based studio Bone designs spaces that challenge…

  • Residenze Carlo Erba

    An apartment building designed as a contemporary evolution of traditional Milanese architecture. Located in Milan,…

  • The Hinterhouse Sauna

    A minimalist wood-clad sauna designed for a Nordic-inspired retreat in a woodland in Quebec, Canada….

  • Casa Estudio

    Two homes designed as neighboring volumes connected by a central patio that opens towards a…

  • The Longhouse

    Inspired by pastoral sheds, this Australian farm and home is specially designed to thrive in…

  • Slot House

    An angular, minimalist home nestled in the tranquil landscape of Los Altos Hills, CA. Built…

  • Casa Mérida

    A brutalist concrete house that draws inspiration from Mayan and Yucatán traditions. Located in Mérida,…

  • Steel Craft House

    A modern dwelling designed with a Corten steel facade that mirrors the neighboring traditional houses….

  • Tack Barn

    An old barn transformed into a family weekend retreat. Inspired by Jack London’s belief in…

  • Villa Sophia

    A contemporary dwelling designed with sculptural interiors, work and living areas, and an artificial intelligence…

  • Writer’s Studio

    A stone, wood, and glass cabin nestled in a woodland. Some studios provide everything you…

Take me there

  • The Øyna Hotel

    Hotel rooms built inside a sloped terrain with a cantilevered design that maximizes views. Built…

  • Casa Cook Chania Hotel

    A modernist-style resort designed with a village-like layout of one-story volumes. Built on a hillside…

  • The TypeO Loft

    A relaxing Swedish retreat designed with one open-plan room and floor-to-ceiling windows. Part of a…

  • The Roncolo 1888 Resort

    A high-end bed and breakfast on a sprawling wine estate in Italy. Located in the…

loader