Architecture, Space

Tack Barn

View all 11 Photos

An old barn transformed into a family weekend retreat.

Inspired by Jack London’s belief in the redemptive qualities of rural living and nature, the owners of this 1950s barn asked Faulkner Architects to transform the old structure into a living space. The reclaimed, modernized barn has become a cozy weekend home where the San Francisco-based family can get away from the city and focus on future construction plans in a serene, laid-back setting. Located in Glen Ellen, California, Tack Barn preserves its character but gains a new identity as a welcoming family house. The original building featured a single workshop space with sleeping room in an attic. The barn also had a lean-to shed roof used for horses.

The team needed to follow local building rules that restricted the amount of conditioned space. Removing the attic and adding new outdoor spaces allowed the architects to create a usable area of 1,565 square feet. The studio kept the original wooden frame and used the reclaimed Douglas Fir wood from the original barn, but also added a new redwood rain screen.

A screened porch doubles as a ventilation system as it guides the southwest winds through a double-hung steel window. A heated concrete floor and a propane-fired boiler provide heat and hot water as needed. The modern barn features a simple living space that sleeps four people; it allows the family to relax while spending weekends in a rural setting. On this project, the architecture firm also collaborated with Michael Boucher Landscape Architecture. Photographs© Joe Fletcher.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , ,
    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

    • Appartement PF

      Architecture

      A minimalist and compact apartment designed with mirror surfaces that create the feeling of extra…

    • The Mantelpiece Loft

      Architecture

      Two children’s rooms created underneath the roof of a loft in Stockholm. When the clients…

loader