Textured Loft in Bratislava

View all 14 Photos

Called Ziv, this spacious apartment was renovated by gutgut in Bratislava, Slovakia. In modernizing the interior, the architects kept the original wooden doors and parts of the oak parquet floors, restoring what they could and incorporating it into the textured design. They took down five internal walls and replaced them with one large service wall that runs diagonally across the apartment, splitting it into day and night areas.

 

The wall itself contains a closet, a utility room, a laundry nook, and a kitchen. Built on a timber frame, the structure is alternately adorned with panels of plywood and perforated sheets of steel. On one side of the wall, the floor is made of red rubber, seen in the kitchen and bathroom. Colorful and a little irreverent, the dotted rubber floor starkly contrasts with the parquet on the other side and with the industrial element of the ribbed concrete ceilings, now exposed.

 

 

 

Concrete was also used in the living room to create an industrial chic entertainment center and bookshelf. The rocky furnishing contrasts with the plush cross-shaped sofa in the living room. Another furniture choice of note, the custom dining table is a donut-shaped beauty collaboratively designed by the architects and sculptors Richard Seneši and Jakub Trajter. Altogether, the varied architecture and decor brings out the heart in the apartment, letting both the old and the new shine.

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart