The Jungle House

View all 39 Photos

Striking the perfect balance between organic and sophisticated, The Jungle House blends nature and contemporary architecture beautifully. Located in the rain forest, a short distance away from the shore and the bustling streets of São Paulo, Brazil, this home offers a refuge from the metropolis and a natural sanctuary in the middle of nature. The striking house was designed by Studio mk27, an architecture practice that has represented Brazil at the Venice Biennale in 2012.

For this particular project, the goals were clear: the structure needed to integrate into its environment seamlessly with minimal impact on the landscape, the interior had to provide a direct relationship between the inhabitants and the surrounding jungle, and the rooms required optimum natural light. Rising and reaching forward from the mountain side, the structure creates an organic interaction with the land. A section stands suspended on two pillars; clean rectangular shapes respect the open area of the jungle and combine with wood cladding to complement the landscape. A concrete corridor featuring a beautiful lighting piece designed by celebrated artist Olafur Eliasson takes visitors inside the home. The three floors feature an inverted distribution of living spaces compared to traditional homes. On the ground level, there are the children’s rooms and a large wooden deck sheltered by the projection of the house, offering a perfect playground area. On the first floor, the six bedrooms have verandas and hammocks, while at the top level, there are various socializing areas, including the living room, kitchen, an infinity swimming pool, a sauna, and a terrace covered in grass. Throughout the home, wood and exposed concrete create a stylish and organic living space. Nature is visually present in every area of the house. Steps made of stone slabs lead guests through tall trees to the upper level. The first floor is bathed in sunlight which filters through the leaves. The top area links the mountain, forest, and the ocean to the social space. The Jungle House is a stunning family home that pays homage to the tropical jungle it inhabits and allows its residents to live inside a stylish natural refuge. Photography by Fernando Guerra courtesy of Studio mk27.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

  • Dá Licença Hotel In Portugal

    One-of-a-kind, this retreat celebrates the heritage and culture of Alentejo. During their travels, Vitor Borges…

  • The Wuyuan Skywells Hotel

    A 300-year-old traditional Chinese building transformed into a high-end hotel. Nestled in the Yan village…

  • Design Destination: Melbourne

    A complete travel guide to Melbourne, your next design destination. The cultural capital of Australia,…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(166816)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • The Aloha Surf Bar

    A concrete and glass structure that mirrors a sandy coastal landscape. Located in Vila do…

  • House A by Whispering Smith

    A concrete house that complements its minimalist design with a carbon neutral build. Designed by…

  • Lochside House

    An off-grid home that celebrates the beauty of a rugged Scottish landscape. Built in the…

  • Hercule House by 2001 Studio

    A house that resembles an ice monolith emerging from the ground. Located in Mondorf-les-Bains, in…

  • The Cercal House

    A contemporary dwelling embedded into a pastoral landscape. Designed by Atelier Data, Cercal House explores…

  • Binary House

    A contemporary brick house designed with a range of creative details. Located in an area…

  • True North House

    A minimalist house aligned to the cardinal north. Built on one of the islands created…

  • Etno Hut By Utopium

    A low-impact cabin with a minimal design that maximizes comfort. Designed by Vilnius-based studio Utopium,…

  • The Waterloo Residence

    A thoughtfully designed extension that enhances existing living spaces. The owners of this beautiful house…

Close Cart