The Tire Shop Project by Mark + Vivi

View all 11 Photos

The Tire Shop is a renovation project by the interdisciplinary design studio Mark + Vivi. When the duo moved to Montreal, they wanted a sustainable home and studio, so they converted a tire shop from 1920 into a combined residence and workspace.

The team saved time, energy, and money by eliminating the need to commute. Living downtown in the borough of Verdun, they were able to move about car-free, traveling by foot or bike or public transportation instead.
Furthermore, the designers renovated their new building to be as eco-friendly as possible. They made use of insulation, natural lighting, and an energy-efficient heating and cooling system for backup.
Even their choice to renovate helped them save resources and money. They didn’t take up any additional space in the city, and their venture saved upwards of $50 per square foot when compared with new constructions in the area.

Nonetheless, no sacrifices were made on style. The finished building’s exterior is boldly painted in shades of purple. Inside, the design is cleanly lined with locally sourced plywood and brightened by contemporary and industrial accents such as a spiral staircase, exposed timber beams, and chalkboard panels. The space made its debut as La Façade Art + Architecture, a temporary storefront gallery for new local work.
The development was well-received in the community, but Mark + Vivi are moving onto their next cool project. They recently closed the pop-up, sold the shop, and are now working on their second renovation, this time in the Pointe-Saint-Charles neighborhood of Montreal, Canada.

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Bedded Köfererhof

    A concrete monolith integrated into a bucolic landscape. Located in Neustift, in South Tyrol, Italy,…

  • Mökki Santara House

    A modern take on the Finnish summer cottage. Nestled among the trees in a forest…

  • Cabin On A Rock

    An angular cabin surrounded by nature. Located in New Hampshire’s White Mountains area, this angular…

  • A Raw Concrete House

    Contemporary design that echoes rural architecture. Built among the ‘lanes’, the streets running perpendicular to…

  • Springingstream Guesthouse

    An abandoned rural house transformed into a guesthouse that honors local architecture and nature. Set…

  • House in Tschengla

    A second home, built in a breathtaking landscape. The Tschengla plateau in Western Austria beckons…

  • The Prefab Casa Montaña

    A design that allows the assembly of a new home in a few hours. Signaling…

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

Close Cart