A family home designed to resonate with a natural landscape in different ways.

Built in a clearing in the Twente region of the Netherlands, this dwelling has a close relationship with the natural landscape it calls home. The area features a varied topography as well as a rich flora. Streams cut across the land, hedgerows surround meadows, while lush vegetation grows around ponds. Designed by Ard de Vries Architecten, Valkenberg Estate has a distinctly contemporary design yet looks at home here. It features rectangular volumes with clean lines, arranged in an asymmetrical composition. The structure minimizes its impact on the landscape but maximizes the views. The design also celebrates the setting thanks the use of materials deeply anchored in local tradition, like sandstone and untreated oak.

The architecture firm designed a long entry passage that communicates with the nearby hedgerows and guides guests to the front door. Inside the house, the living spaces offer different views of the landscape. From the kitchen, the inhabitants can look out to the newly created enclosed animal field. In the living room, they can admire the forest. Floor-to-ceiling windows provide uninterrupted views of the surroundings and let natural light flood the interior at the same time. Wooden surfaces and natural stone appear throughout the interior, infusing this family home with rustic warmth. In the open-plan layout, more secluded areas provide a comfortable place to relax while admiring the pastoral setting. Photographs© Kim Zwarts.

    string(5) "admin"

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • 81 Trans-(parent) House

    A contemporary house in Bangkok designed with a central courtyard. Built in a quiet residential…

  • Wanaka Wedge House

    A contemporary, wedge-shaped volume nestled in a dramatic landscape in New Zealand. Based in Omaha,…

  • The Morro Chico Ranch

    A small farmstead inspired by vernacular architecture and the Patagonian landscape. Completed by Buenos Aires…

  • Casa Cosmos

    A concrete and wood house designed with external columns and a roof terrace. Built in…

  • Ruxton Rise Residence

    An understated architectural design that provides a tranquil backdrop for slow living. Melbourne-based Studiofour completed…

  • The Climber’s Refuge

    A contemporary chalet designed to create a dialogue with a breathtaking landscape in the Italian…

  • Studio Nencini

    A reclaimed brick extension designed for a house from the 1860s. Completed by London-based architecture…

  • Missionsstrasse House

    An outbuilding from the 1880s transformed into a modern family home. Located close to Basel’s…

  • Maidla Nature Villa

    A wooden cabin nestled among birch trees in a wetland. Part of the Maidla Nature…

  • Dutchess County Studio

    Three black brick volumes that offer access to different views. Built in a pastoral setting…

Take me there

  • The Casona Sforza Hotel

    A new boutique hotel inspired by tradition, harmonious reflection, and nature. Designed by Mexican architect…

  • The Kiro Hiroshima Hotel

    A former hospital transformed into a modern hotel. Located in the center of Hiroshima, Japan,…

  • Numeroventi

    An art residency program in the center of Florence. Founded by Martino di Napoli Rampolla…

  • The Aman Kyoto Hotel

    A high-end hotel that draws inspiration from traditional Japanese inns. Nestled in a private garden…

loader