scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-1

Sitting gently on the ground on multiple posts, this contemporary wooden house is designed to minimize its impact on the natural environment and to provide optimum views as it elevates the living spaces among the crowns of pine trees and vegetation which surround the sloping site. This project was recently completed by the Stockholm-based Arrhov Frick Arkitektkontor studio for a family of five, with a focus placed on using natural materials and on maintaining a low overall budget.

Located on the beautiful Viggsö island, the structure celebrates the striking landscape by connecting the interior with nature. The house is made of three sections. Within the rear volume near the entrance, there’s a master bedroom, a bathroom and a kitchen, with bedrooms for the children and guests located in a loft upstairs. In the middle area, a double-height living room provides an ideal space for socializing; spectacular views that can be admired through windows on three sides of the room. The third section is a wooden terrace oriented towards the water and covered by a translucent roof. A wooden staircase built among the lichen-covered rocks, trees and heather offers access to the shore area. Admired from the beach, the house seems built in the cliff, its simple silhouette complementing the wild landscape perfectly. Photography by Mikael Olsson.

scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-5

scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-2

scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-3

scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-6

scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-8

scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-10

scandinavian-lake-cabin-arrhov-frick-gessato-11

    string(5) "admin"
Tags: , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader