Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

View all 14 Photos

Both formalism and formality play balancing roles in the tea ceremony, and these two characteristics help compose the architectural character of Bamboo Courtyard Teahouse in Yangzhou, China. Designed by Sun Wei of HWCD (aka Harmony World Consulting & Design), the teahouse introduces a hierarchy of experiences through visual transformations created by the bamboo façade. The striated, semi-transparent cages – fixed and rigid in form – are blocks of spaces that serve as transitional space between the fully enclosed volumes and the open-air courtyard guarded within the complex. Despite the orthogonal figures, the teahouse is dynamic, changing with the temporal environment as the frame casts an ever-changing shadow as the sun moves across the sky. Similarly, the undulating reflection of the teahouse upon the lake presents a rich, organic departure from the structural formality of the bamboo columns.

via

Kimberly

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

  • Dá Licença Hotel In Portugal

    One-of-a-kind, this retreat celebrates the heritage and culture of Alentejo. During their travels, Vitor Borges…

  • The Wuyuan Skywells Hotel

    A 300-year-old traditional Chinese building transformed into a high-end hotel. Nestled in the Yan village…

  • Design Destination: Melbourne

    A complete travel guide to Melbourne, your next design destination. The cultural capital of Australia,…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(79638)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • The Aloha Surf Bar

    A concrete and glass structure that mirrors a sandy coastal landscape. Located in Vila do…

  • House A by Whispering Smith

    A concrete house that complements its minimalist design with a carbon neutral build. Designed by…

  • Lochside House

    An off-grid home that celebrates the beauty of a rugged Scottish landscape. Built in the…

  • Hercule House by 2001 Studio

    A house that resembles an ice monolith emerging from the ground. Located in Mondorf-les-Bains, in…

  • The Cercal House

    A contemporary dwelling embedded into a pastoral landscape. Designed by Atelier Data, Cercal House explores…

  • Binary House

    A contemporary brick house designed with a range of creative details. Located in an area…

  • True North House

    A minimalist house aligned to the cardinal north. Built on one of the islands created…

  • Etno Hut By Utopium

    A low-impact cabin with a minimal design that maximizes comfort. Designed by Vilnius-based studio Utopium,…

  • The Waterloo Residence

    A thoughtfully designed extension that enhances existing living spaces. The owners of this beautiful house…

Close Cart