Bosc d’en Pep Ferrer

View all 34 Photos

A sophisticated and thoughtful design.

Built in a pristine area on the island of Formentera, this contemporary house allows a complete immersion into nature. Bosc d’en Pep Ferrer is the regional toponym for a large piece of land at the border of the Migjorn beach, on the south coast of the Spanish island. Here, nature reigns supreme. Only the silhouette of the 18th-century Pi des Català Tower appears on the horizon. Based in Formentera, Marià Castelló Architecture draws inspiration from the distinctive character and serenity of the island to design architectural projects. Bosc d’en Pep Ferrer is no exception.

The house’s refined aesthetic and well-considered design has complex roots. “The project focuses on the duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. The earth and the air. The handcrafted and the technological. Compression effort and traction resistance,” explains the architect. Three modules stand on top of a cavity carved out from the land, providing expansive living spaces. The minimal nature of the design as well as the use of noble, natural materials sourced locally help to anchor the structures into the setting. Pathways, walkways, and patios provide space for meditation but also encourage the inhabitants to wander and to explore.

Complementing materials and textures blend with geometric shapes and neutral colors on the lower level. Rough rock surfaces alternate with smooth stone tiles, concrete, and bright white paint in an art-like composition, while wooden openings frame the landscape as if it were a painting. Upstairs, cross-laminated wood panels and wooden furniture complement the white finishes. Natural light enhances the brightness and ethereal feel of the decor further.

The studio used premium materials that have a natural compatibility with each other and also a strong link to the area. These include carved rock, crushed gravel from the excavation phase, pine and fir wood as well as marble and Capri limestone. The hygroscopic enclosures have a double purpose. On one hand, they ensure a healthier indoor environment, while on the other they reduce the house’s energy requirements. The practice also integrated a bioclimatic system and a rainwater cisterns, making this spectacular architectural project even greener. Photographs© Marià Castelló Martínez.

    string(5) "admin"
Tags: ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Eulalia Gil

    The recovery and revitalization of an industrial warehouse in Madrid. Completed by experimental architecture firm…

  • Caterpillar Hill House

    A wood-clad home inspired by tree houses. Named Caterpillar Hill, this wood-clad house rises from…

  • The Filter Pavilion

    A space of quiet reflection in the middle of Times Square. Designed by CLB Architects…

  • Art House

    Three volumes arranged around a courtyard in Palo Alto, California. When the owners of a…

  • Cabin Rones

    A cabin with views of a Norwegian fjord. Located on a steep site in Rones,…

  • Brick House with Tower

    A contemporary brick house that celebrates Norwegian masonry traditions. Inspired by the masonry building traditions…

  • Gutshof Güldenhof

    A farming complex from the 18th century converted into a multi-functional art center. Located in…

  • The Aperture House

    An extension inspired by photography and the flexibility of modern lifestyles. Named Aperture House, this…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader