Architecture, Space

Casa da Volta

View all 17 Photos

Architects

Promontorio

Location

Grândola, Portugal

Year

2021

Photographer

Promontorio

A contemporary take on an ancient high-walled farmstead typology.

Located in the Grândola hills in Alentejo, Portugal, Casa da Volta is a contemporary take on the tradition of the Portuguese alcáçova, a walled compound. Lisbon-based architecture firm Promontorio collaborated with architect João Cravo on this project. Undulating in a gentle rhythm, the landscape is arid and dry. Bushes sprout from calcareous earth while cork and holm oaks provide shade. In this remote area, the architects designed a house that could provide shelter and also reference the ancient tradition of building high-walled farms and houses. Built on a valley line, the walled courtyard property almost appears as a sunken structure towards the southwest.

A comfortable retreat with three distinct volumes and an orchard.

The whitewashed stone walls have almost no openings apart from the entrance door and a corner gateway, creating a feeling of a protective shell. However, toward the east, the house opens with a large terrace to the surrounding landscape. Inspired by vernacular and ancient architecture, the design is nevertheless distinctly modern. The team placed three volumes inside this perimeter. To the north, one volume contains the bedrooms, while to the east, another wing houses the social areas of the kitchen and living room. The third volume, positioned to the west, contains the garage and staff accommodation. An orchard occupies the empty space to the south.

The social areas flow one into another in a sequence, thanks to symmetrical pocket doors that connect different zones. In the dining area, the architects designed a large fireplace with a black metal chimney that separates the space from the living room. Apart from white stucco walls, the team also used cement for the flooring and wood beams with a whitewashed finish. The terrace opens to a large swimming pool. Here, the residents can admire the surrounding flora, a small creek, and the vastness of the secluded location. Finally, Promontorio also completed Casa da Volta’s landscape architecture. Photographs © Promontorio.

Tags: , , , , ,
    • House with a Guest Room

      Architecture

      A house designed with three volumes and empty spaces that put the focus on living…

    • Mud House

      Architecture

      A warm and earthy architectural design. Located about 2.5 hours away from Dehli, in Alwar,…

    • The Wilcza for/rest/ Cabins

      Architecture

      Twin cabins inspired by traditional wooden shelters. Architecture firm De.Materia has designed two cabins that…

    • Boundary Point Cabin

      Architecture

      A black cabin designed to disappear into a lakeside woodland in British Columbia. Located at…

    • Ghent House

      Architecture

      Eight black volumes partially built into a hillside with views of the Catskill Mountains. New…

    • Camp Frio

      Architecture

      A family retreat designed with three volumes that enclose a grassy courtyard. Located in the…

loader