Architecture, Space

Casa P

View all 9 Photos

A villa from the 1980s refurbished with modern living spaces and sand-textured concrete walls.

Located in a picturesque area in Porto-Vecchio, France, Casa P was originally built in the 1980s. The small villa required restoration work and modernization, but without extending the original footprint to avoid planning permissions. The clients hired architecture firm Orma Architettura to complete the project. In order to maximize the available room without adding new volumes, the studio converted the patio, porch, and garage into living spaces. The team also refurbished the roof, which allowed the architects to rethink the infrastructure and optimize the interiors.

Consolidated with concrete walls, the facades now feature large openings that open the villa to the landscape and bring more natural light inside the house. The walls feature a textured finish created with a combination of lime and local sand. As a result, the modern building blends naturally into the setting and creates a new dialogue between nature and contemporary architecture. Making the most of the garage conversion and other redesigned spaces, the studio created four bedrooms. At the center of the house, there’s an open-plan living room, kitchen, and dining area. Sliding glass doors open this area to to a wood deck with a swimming pool. On the other side, there’s another outdoor lounge space that offers views of the mountains. Photographs© Julien Kerdraon, David Giancatarina.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader