Three concrete volumes embedded in a rocky slope with uninterrupted sea views.

Located in El Port de la Selva, on the northernmost part of Costa Brava, Spain, this house takes inspiration from the surrounding coastal landscape for its contemporary design. Architects Marià Castelló and José Antonio Molina collaborated on this project to create an ideal retreat for a family with four children. The concrete house rises from a rocky outcrop on the northern slope of Puig Gros, a promontory that surrounds the small town’s port. Both the topography of the site and the slope’s pòrfit rock formations informed the final design. The architects positioned the house to maximize the views and access to light and to also protect outdoor spaces from the strong northern winds that hit the coast. Consequently, the dwelling features not one, but three volumes.

Creating a special connection to the coastal landscape.

Embedded in the bedrock, the lower volume immerses the residents in the landscape. On the upper level, a glass corridor links two wings. Apart from minimizing the visual impact of the structure on the landscape, the design also generates different terraces and courtyards that enhance access to light, sunshine, and natural ventilation. The lower level houses more intimate spaces that open to sheltered patios. Here, large windows and glass doors overlook the surrounding bedrock, a constant reminder of the beauty of nature. By contrast, the upper volumes have more open designs and a different relationship with the landscape. Through glazed walls, the clients can admire uninterrupted views of the sea as it meets the sky on the horizon.

The glass corridor that links the two concrete structures also houses the staircase. The transparent volume protects the upper outdoor space from the wind while also allowing the inhabitants to see the water. The architects used concrete for both the exterior and the interior of the house. Chosen for its durability and resistance to the elements, the material is low maintenance and thus sustainable. At the same time, the concrete volumes create a dialogue with the rocky landscape, anchoring the house in the setting. The team also used oak wood for the window and door frames, staircase, and custom furniture. Throughout the house, polished concrete floors reflect the light and the colors of the sky. Finally, the architects used pòrfit gravel left over from the excavation stage to finish the roofs and the patios. Photography© Marià Castelló Martínez.

Tags: , , , , , , , , ,
    • BD House

      Architecture

      A 1950s villa, renovated and extended with a brick volume. Amsterdam-based architecture and interior design…

    • Les Abouts

      Architecture

      A wood and glass house built on a forested plateau bordered by a small river….

    • A Reading Room

      Architecture

      A spacious reading room designed with cozy nooks and common areas. Shanghai-based architecture and design…

    • Les Tissages

      Architecture

      A Montréal duplex, redesigned to accommodate two individual apartments and one shared floor. Named Les…

    • Albury House

      Architecture

      A compact house designed with concrete brick volumes and two terraces. Located in Albury, New…

    • The Hermitage Cabin

      Architecture

      A compact, off-grid cabin built in a beautiful natural site in Italy. Founded in 2013…

    • Around the World

      A sustainable, off-grid and 100% solar-powered hotel in Oaxaca. Located close to Casa Wabi, the…

    • Around the World

      A boutique hotel inspired by Oaxacan temples and the idea of serene contemplation. Located at…

    • Around the World

      A stylish boutique hotel in Chelsea, New York. Visiting New York is often included on…

loader