Naturehumaine’s recently completed redesign of a single family home in Montreal creates a dynamic space that seamlessly integrates life, work, and exercise. They reorganized two levels of the home to create private living areas and compelling shared spaces.
Naturehumaine devised the bold solution of removing the floor that separated the two levels, doubling the vertical space. Bedrooms and bathrooms were placed inside two large cubes that appear to be suspended in mid-air, connected by a walkway.

With private quarters contained within the boxes, the common area contains the kitchen, a shower room, a seating area, and multiple storage solutions.
The two-story high open space between the suspended cubes houses an exercise area, complete with gymnastics rings and pull-up bars, fully exploiting the enhanced vertical space. The inclusion of gymnastics equipment not only creates ways for the inhabitants to be physically active throughout the day, but offers new and unusual perspectives and sightlines.

Naturehumaine’s finished design included surfaces in matte whites and blacks, complemented with unfinished plywood. This simplicity of texture allows natural light to fill and amplify the space. The sparing use of bright yellow accents adds interest and dynamism while creating visual unity. The finished home is a compelling example of an approach to daily life that includes working out without creating additional visual clutter, harmoniously integrated into the organization of the space.

    string(4) "elda"
Avatar photo

Elda

Elda Bellone is a very talented Italian architect and industrial designer who’s always been actively involved in studying, investigating and developing innovative approaches to both function and form. Elda is passionate about all the different languages of art, looking for new influences and interchanges she aims to extend and enrich the meaning of the many possibilities to conceive objects, beyond the conventional definitions.

Tags: , ,
    • Schreber House

      Architecture

      An imaginative take on traditional brick houses and extensions. Located in Aachen, Germany, this brick…

    • House in Aarau

      Architecture

      A house designed with stacked black volumes and light interiors. Completed by architecture firm Gautschi…

    • Itamonte Garage

      Architecture

      An old garage transformed into a living space with room for a small craft brewery….

    • Achioté Costa Rica

      Architecture

      Two rammed earth villas inspired by nature and yin and yang energies. Designed as a…

    • The Brixen Public Library

      Architecture

      A contemporary building inspired by symbiotic relationships and nature. Following the completion of the Music…

    • Around the World

      A villa inspired by the beauty of nature and slow living principles. London-based, architectural studio…

    • Around the World

      A sustainable, high-end hotel inspired by the natural beauty of a UNESCO world heritage site…

    • Around the World

      A traditional thatched barn from the 19th century, converted into a cozy retreat. Named Barn…

loader