L’Accostée House

View all 13 Photos

A contemporary house nestled into a natural landscape.

Located on the shores of Lac St-François in the Canadian Adstock area, L’Accostée House occupies a beautiful plot of land surrounded by cedars. The house sits on the footprint of the clients’ former home, which required upgrades and a space expansion to accommodate the couple’s growing family. Bourgeois/Lechasseur Architects completed the project, designing a contemporary cabin that respects its surroundings and also connects the interior to the lake.

The studio preserved the original foundation. Following the slope of the terrain, the house seamlessly blends into the landscape. Standing on the access road, guests can only see the upper level and the garage, with a discreet entrance also enhancing the private nature of this section. By contrast, the facade which faces the lake has an open design as well as three levels with wide windows. A new terrace with a spa and extra-wide stairs which lead to the shore create a gathering space. An overhang protects this south-facing glass facade, minimizing heat during the summer months. Exposed beams reach out from the interior to the roof section, linking the indoor space to the outdoors.

Inside, the living spaces flow from one another in a harmonious succession, mirroring the topography of the land. Near the entrance, a U-shaped island becomes the ideal socializing space. A master bedroom occupies a more private area and also offers beautiful views of cedar trees. A sculptural staircase connects the floors, running along the red cedar wall from the garden level to the upper floor. On the lower level, a path alongside the blue Paleolithic mosaic wall leads to the indoor swimming pool. Throughout the house, red cedar and sandy beige wood appear alongside glass, steel, and stone. All bathed in the natural light which comes through the glazed facade. Photographs© Adrien Williams.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • The Soori Bali Resort

    A tranquil resort in Bali with private beach. Built on the south-western coast of Bali,…

  • Villa Castelluccio

    A 1920s countryside villa transformed into a gorgeous retreat. Nestled among old olive trees in…

  • The Sacromonte Landscape Hotel

    Prefab guests suites designed to offer an immersive hotel experience. Built on a vineyard plot…

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(214964)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • Barnhouse Werkhoven

    A contemporary take on barn houses. When designing rustic-style houses, architecture firms often lean towards…

  • Woodstock Vermont Farm

    A refined contemporary take on rural architecture. Located in Woodstock, Vermont, this minimalist farmhouse and…

  • The Centennial

    A thoughtfully designed house extension that features a play on contrasts. Designed by Canadian firm…

  • Hudson Valley House II

    A creatively designed residence that features several cabins arranged around a garden. Nestled in Upstate…

  • House for L&D

    An elegant extension and interior redesign focused on welcoming nature inside living spaces. Located in…

  • Palomba House

    A beautiful house that offers both complete privacy and a connection to nature. Located in…

  • Pleated House

    A house extension designed with a distinctive folded roof. Located in Highett in Victoria, Australia,…

  • GR House By Paulo Martins

    A contemporary house design that focuses on privacy and creating serene interior spaces. Designed by…

  • The Shaw Mesa Residence

    A dark wood house that overlooks the Rockies in a breathtaking landscape in Idaho. Built…

  • The Black House

    A compact wood house that maximizes comfort with an ingenious layout. Built alongside a family…