Modern Family Home Built in the Wake of Fire

View all 18 Photos

Called Huize Looveld, this Netherlandish family home was collaboratively designed by Studio Puisto Architects and Bas van Bolderen Architectuur. The clients’ former home had been destroyed in a fire. Only a few retaining walls remained. They needed a house soon but also wanted their next dwelling to be distinct and sustainable.
Over eight months, a relatively short period of time, the team created a new house on the same site in Duiven. They used simple, lasting materials such as wood and concrete and they included prefabricated elements, such as the CNC-cut wooden walls, when it was possible and attractive to the clients. Post-construction, the materials make the home modern and low maintenance.

Today, Huize Looveld is clad in larch and stained for weatherproofing. The vertical orientation and dark finish of the wood echoes the look of the trees at night. The black shade also contrasts with the light, concrete patio and the red beam.

Stacked one atop of the other, the two stories converge in the middle with a double-height dining room. The table area is at the heart of the open plan kitchen and living room and of the home as a whole.

To the side of this central element, there are three wings, each welcoming natural lighting in through a large window. Sunlight, along with insulation and a heat system, makes the building energy-efficient. Additionally, the home is outfitted with solar collectors and a wood stove for space heating on colder days.

Photography by Marc Goodwin

Save

Save

Save

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • The Soori Bali Resort

    A tranquil resort in Bali with private beach. Built on the south-western coast of Bali,…

  • Villa Castelluccio

    A 1920s countryside villa transformed into a gorgeous retreat. Nestled among old olive trees in…

  • The Sacromonte Landscape Hotel

    Prefab guests suites designed to offer an immersive hotel experience. Built on a vineyard plot…

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(146256)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • The Centennial

    A thoughtfully designed house extension that features a play on contrasts. Designed by Canadian firm…

  • House for L&D

    An elegant extension and interior redesign focused on welcoming nature inside living spaces. Located in…

  • Palomba House

    A beautiful house that offers both complete privacy and a connection to nature. Located in…

  • Pleated House

    A house extension designed with a distinctive folded roof. Located in Highett in Victoria, Australia,…

  • GR House By Paulo Martins

    A contemporary house design that focuses on privacy and creating serene interior spaces. Designed by…

  • The Shaw Mesa Residence

    A dark wood house that overlooks the Rockies in a breathtaking landscape in Idaho. Built…

  • The Black House

    A compact wood house that maximizes comfort with an ingenious layout. Built alongside a family…

  • Résidence Le Nid

    A contemporary house filled with the magic of a breathtaking landscape. Located in Cap-aux-Corbeaux, Québec,…

  • Tiny Holiday Home

    A minimalist design that shows the potential of tiny houses. Built in a serene landscape…

  • The Butterfly House

    A stunning three-pavilion retreat inspired by nature. Designed as a serene retreat where the clients…