Refúgio na Montaria

View all 10 Photos

Perched at the edge of Viana do Castelo on Portugal’s Northern coast sits a single-family residence which overlooks the Serra d’Arga mountains beyond. The angular, concrete structure juts out of the lush hillside as naturally as a formation of rocks worn over time. However, the pool remains the focal point of this graceful composition; inspired by the domestic water tanks that serve the local community, its location on the building’s concrete roof is an attempt to create a similar social space.  According to architecture firm Carvalho Araujo, the water tanks “were an important meeting point, a workplace, and an important symbol of community life.” Residents can be fully immersed in the surrounding landscape as they dip their toes and dangle their feet over water’s edge.
Below the basin, the building reveals an open-plan that combines kitchen, lounge, and bedroom into one living space. Further inside, an intimate courtyard offers natural reprieve and floods the home’s timber interior with natural light and fresh air. Pale grey floors, white walls, floor to ceiling windows, and monochrome fixtures add to the ethereality of the space and create a general sense of well-being.

+

Lizzie Wright

Lizzie

​Lizzie Wright is an aspiring artist and designer with a passion for the written word. While she works on her BFA in Industrial Design at the Rhode Island School of Design (RISD), she spends her (rare) spare time riding around Providence on her trusty Cannondale and drinking lots of coffee. She is especially fascinated by the dichotomy between aesthetic form and function, which has an immense influence on her work. As a lover of the natural world, Lizzie plans to focus on Nature, Culture, and Sustainability Studies to pursue a more efficient future for design. Read more by visiting her website

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart